Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν λύνεται με μπαλώματα

Αγώνας τώρα για την υγεία, τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού

Επανειλημμένα όλους αυτούς τους μήνες η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ έχει αποκαλύψει τα τεράστια κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι γιατροί, οι νοσηλευτές αλλά και όλοι εκείνοι που χρήζουν νοσηλείας σε όλο το νομό Πιερίας.

Στην φιέστα του στην Κατερίνη και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, ο Υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης αναλώθηκε σε επικοινωνιακού χαρακτήρα δηλώσεις, ωστόσο δεν κατάφερε να κρύψει την πραγματικότητα, δηλαδή ότι οι  εργαζόμενοι, οι ανθρώπου του μόχθου, βλέπουν πως η ανάγκη τους για δημόσια και δωρεάν υγεία στο ύψος των αναγκών τους έχει τσαλαπατηθεί από άλλες προτεραιότητες που έχουν να κάνουν με την αύξηση των κερδών των μονοπολικών ομίλων, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου.

Μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν μπορούν -και δεν πρέπει να τους αφήσει ο λαός- να κρυφτούν πίσω από ανακοινώσεις καταγγελίας, με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης. Τους θυμίζουμε ότι τα κενά σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ενιαία και απαρέγκλιτα υλοποιείται για χρόνια ολόκληρα από την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και από τις κυβερνήσεις που κι εκείνοι στήριξαν και υπηρέτησαν.

Ο λαός της Πιερίας βιώνει με τον ποιο τραγικό τρόπο τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, καθώς η υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε τέτοιο βαθμό που οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Τα αγροτικά ιατρεία στα χωριά του νομού δεν λειτουργούν, είναι κλειστά επειδή μετακινήθηκε το προσωπικό τους σε άλλα πόστα. Τα κέντρα υγείας σε Κατερίνη, Λιτόχωρο και Αιγίνιο υπολειτουργούν για τον ίδιο ακριβός λόγος. Στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι επίσης τεράστιες, με αποτέλεσμα όσοι δουλεύουν να βιώνουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με εξαντλητικά ωράρια και χωρίς τα ανάλογα μέσα τα οποία θα έπρεπε να διαθέτουν για να προστατευτούν. Αυτό το προσωπικό είναι κουρασμένο από την υπερεφημέρευση και τις συνθήκες που επικρατούν , και γίνεται πιο ευάλωτο στον κορονοϊό. Την ώρα που η πανδημία στο νομό μας βρίσκεται σε έξαρση, το προσωπικό του νοσοκομείου έμεινε απροστάτευτο και εκτεθειμένο στον κορονοϊό αφού δεν διενεργούνταν τα απαραίτητα τεστ στον βαθμό που έπρεπε με αποτέλεσμα πολλοί γιατροί και νοσηλευτές σήμερα να νοσούν και να μην υπάρχει σαφής εικόνα της διασποράς στους εργαζόμενους στο ΓΝΚ.

Αποτέλεσμα αυτής της ίδια πολιτικής  είναι και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, που σε συνδυασμό με την έλλειψη προσκοπικού έχουν καταστήσει το ΓΝΚ σε νοσοκομείο μιας νόσου. Από τις 6 αίθουσες χειρουργείων οι 3 έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ προκυμμένου τα κρεβάτια ΜΕΘ από 12 να γίνουν 18. Πλέων πραγματοποιούνται μόνο πολύ συγκεκριμένα χειρουργεία.  Για να υπάρξει και να λειτουργήσει κλινική περιστατικών κορονοϊού συγχωνευτήκαν η μαιευτική με την χειρουργική κλινική και η ορθοπεδική με την καρδιολογική κλινική. Τα εξωτερικά ιατρεία δεν λειτουργούν. Τα κρεβάτια της κλινικής για ασθενείς με κορονοϊό δεν επαρκούν με αποτέλεσμα πολλοί να μην έχουν τη δυνατότητα να νοσηλευτούν ή όποιοι νοσηλεύονται να παίρνουν εξιτήριο νωρίτερα από ότι θα έπρεπε.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έπρεπε να μπουν σε ΜΕΘ και επειδή δεν υπήρχε κρεβάτι, τους έκαναν διακομιδή σε άλλα νοσοκομείο. Επιπλέον έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις στολών υψηλής προστασίας για τη μεταφορά ασθενών με κορονοϊό στο ΕΚΑΒ Πιερίας.

Την ίδια ώρα που το δημόσιο σύστημα υγεία έχει απογυμνωθεί τελείως, μεγάλη μερίδα κόσμου αναγκάζεται να στραφεί στην ιδιωτική υγεία, πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να διαπιστώσει αν έχει ή όχι κορονοϊό. Στο νομό Πιερίας τα μόνα τεστ που διενεργούνται για να διαπιστωθεί αν κάποιος νοσεί ή όχι είναι εκείνα που γίνονται έπειτα από προγραμματισμένο ραντεβού και που για να γίνουν πρέπει να περάσει σχεδόν μια εβδομάδα, αφού η λίστα αναμονής είναι πολύ μεγάλη. Τα αποτελέσματα του τεστ ανακοινώνονται αρκετές ήμερες μετά τη διενέργεια του τεστ λόγο έλλειψης στο προσωπικό. Παρά το γεγονός ότι στο νομό υπάρχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ή θα πρέπει να περιμένεις σχεδόν δέκα ημέρες για να διαπιστώσεις αν έχει κορονοϊό ή θα πρέπει να πληρώσεις ακριβά σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο.

Αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο λαός σήμερα, είναι να βάλει στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών του τις πραγματικές του ανάγκες. Να σηκώσει το ανάστημα του ενάντια στην πολιτική της κυβέρνηση, που για να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κατάσταση στο νοσοκομείο όπως και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό και να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, προχωράει σε μπαλώματα σαν αυτά που ανακοίνωσε ο υφυπουργός για μετακινήσεις προσκοπικού από άλλα νοσοκομεία άλλων νομών στο ΓΝΚ. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δε μένουμε με το κεφάλι σκυμμένο, ατομική ευθύνη του καθενός μας είναι ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας, για να μπει φρένο σε αυτή την πολιτική που τσακίζει την ζωή μας και τα δικαιώματά μας, ο αγώνας ενάντια στην αδικία, στο σάπιο σύστημα και τους εκμεταλλευτές, για να φέρουμε πιο κοντά το ελπιδοφόρο αύριο.

Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στο ΓΝΚ, έτσι όπως τα διατύπωσαν στον υφυπουργό υγείας και είναι τα εξής:

· Να ενταχθεί το προσωπικό στα ΒΑΕ.

· Να γίνει αύξηση μισθών.

· Να σταματήσει η ομηρία των συμβασιούχων εργαζόμενων στην υγεία

και να μονιμοποιηθούν άμεσα.

· Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους υγειονομικούς χωρίς όρους.

Ταυτόχρονα καλούμε τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα του νομού να παλέψουν και να διεκδικήσουν:

· Πλήρης τακτικός έλεγχος με δωρεάν τεστ παντού. Να διενεργηθούν μαζικά τεστ, σε χώρους δουλειάς και σε τόπους κατοικίας.

· Να επιταχτούν ξενοδοχεία στα οποία θα απομονωθούν οι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα θετικοί ασθενείς, ώστε να μην διασπείρουν τον ιό σε συγγενείς οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται και να κυκλοφορούν.

· Να επιταχτούν οι ιδιωτικές κλινικές που και μπορούν να νοσηλεύσουν και έχουν διαθέσιμες ΜΕΘ. Η επίταξη να γίνει με βάση τις ανάγκες τις πανδημίας και όχι με βάση το πως θα φουσκώσει περισσότερο η τσέπη των κλινικαρχών.

· Μαζικές προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών στο ΓΝΚ, τα κέντρα υγείας του νομού και τα αγροτικά ιατρεία των χωριών.

· Η έλλειψη σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες στα νοσοκομεία απαιτεί επίταξη ιδιωτών ιατρών και όχι απλά εθελοντικά καλέσματα.

Τ.Ε Πιερίας του ΚΚΕ

https://cyber-shop.gr/

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image
Image