Μετά το σεμινάριο

seminarioprof

Το περασμένο σ/κ 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022 είκοσι ενδιαφερόμενοι (κυρίως εκπαιδευτικοί) παρακολούθησαν αλλά και συμμετείχαν στο επιμορφωτικό, βιωματικό και διαδραστικό σεμινάριο για την Προφορική Ιστορία που επιμελήθηκε η Ένωση Προφορικής Ιστορίας και φιλοξενήθηκε στην Πολιτιστική Στέγη του Π.Σ Κατερίνης «Π.Σουμελά». Δεκατέσσερις ώρες ανθρώπινης επαφής και διανοητικής κούρασης για εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους σε μια αλληλεπίδραση γνώσης και αναστοχασμού όπως είναι και η ίδια η διαδικασία της συνέντευξης ανάμεσα σε αφηγητές/τριες και ερευνητές/τριες.

Η Προφορική Ιστορία το επιστημονικό πεδίο που χρησιμοποιεί τις «ζωντανές» ιστορικές πηγές, τις προφορικές μαρτυρίες και μνήμες ως ισότιμες με τις γραπτές πηγές (τις οποίες επίσης χρησιμοποιεί), απέκτησε επί τέλους και στην Ελλάδα την αναγνώριση που της αξίζει. Τις τελευταίες δεκαετίες η παγκόσμια έκρηξη της προφορικής ιστορίας άγγιξε και την ελληνική κοινότητα των επαγγελματιών και μη ιστορικών. Η Προφορική Ιστορία αναγνωρίστηκε για τη συμβολή της στην αλλαγή των ιστορικών αναπαραστάσεων και στον εκδημοκρατισμό της ιστορίας, με αποτέλεσμα σήμερα να χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στην εκπαίδευση όσο και στο χώρο της Δημόσιας Ιστορίας (μουσεία, θέατρο, τηλεόραση κλπ).

 Η «αναξιοπιστία» της μνήμης είναι η δύναμής της καθώς μεταφέρει πολύ διαφορετικές και σύνθετες πληροφορίες σε σχέση με την «αυθεντία» των γραπτών πηγών που περιγράφουν το παρελθόν με  μια κατ’ επίφαση «αντικειμενικότητα». Πολύ συνοπτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι η Προφορική Ιστορία δημιουργεί νέες πηγές και νέες οπτικές για το παρελθόν, δίνει φωνή στους «αφανείς» της ιστορίας, αποκαθιστά την πολλαπλότητα των ανθρώπινων εμπειριών και «μεταβιβάζει» τη ζωντανή μνήμη στις επόμενες γενιές.

seminarioprof1

Στην Κατερίνη Ομάδα Προφορικής Ιστορίας δραστηριοποιείται από το 2015. Σήμερα ενεργή είναι η «Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κατερίνης» (ΟΠΙΚΑΤ) η οποία συνεργάζεται στενά με την Κίνηση Πολιτών «Φίλοι του Μουσείου Πόλης Κατερίνης» με σκοπό την παραγωγή αρχείων προφορικών μαρτυριών για την ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της. Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στις δράσεις της ΟΠΙΚΑΤ μπορεί να απευθυνθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα των μελών της Ομάδας: 6975594140, 6979115353 και 6907542053.

Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κατερίνης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Image
Image