Τα Μουσεία ενισχύουν την ψυχική ανθεκτικότητα

mouseioint

18/5/2023 Διεθνής Ημέρα Μουσείων (International Museum Day)

 

Ο νέος ορισμός του Διεθνές Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) ανανεώνει τον ορισμό του για τη λέξη «μουσείο» και το περιγράφει ως τόπο  «Ανοιχτό στο κοινό, προσβάσιμο και χωρίς αποκλεισμούς, που προωθεί την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα. Λειτουργεί και επικοινωνεί ηθικά, επαγγελματικά και με τη συμμετοχή των κοινοτήτων, προσφέροντας ποικίλες εμπειρίες για εκπαίδευση, ψυχαγωγία, προβληματισμό και ανταλλαγή γνώσεων».

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Τα Μουσεία διαχρονικά αποτελούν σημείο αναφοράς γνώσης και πολιτισμού. Στα οφέλη που προσφέρουν στον επισκέπτη συγκαταλέγεται και η ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας και ευεξίας. Πρόσφατες έρευνες σε τέσσερα Μουσεία της Ευρώπης έδειξαν ότι η δημιουργική δραστηριότητα στα μουσεία επιδρά σημαντικά στην ψυχική ευεξία των ανθρώπων, ενώ το ίδιο το μουσειακό περιβάλλον συντείνει στο αποτέλεσμα αυτό (Carlsson, 2023). Η περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους, η αφοσίωση που επιδεικνύει ο επισκέπτης, η προσπάθεια να οραματιστεί το παρελθόν και να μάθει για την πρόσφατη ιστορία του, αποτελούν κοινωνική εμπειρία που διεγείρει τις αισθήσεις και δημιουργεί αίσθηση σκοπού.

Φροντίδα από την πλευρά των Μουσείων σημαίνει ότι στηρίζουν την ψυχική υγεία και προσφέρουν ψυχική ανάταση. Δημιουργικά εργαστήρια μπορεί να καθυστερήσουν συμπτώματα άνοιας και να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην ποιότητα ζωής, με λιγότερα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης, και άλλων διαταραχών της διάθεσης όπως σημειώνεται σε διάφορες μελέτες. Μία ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε από το University College London Hospital κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα Μουσεία ωφελούν με ποικίλους τρόπους την υγεία παρέχοντας ηρεμιστικές εμπειρίες και μείωση των επιπέδων του άγχους, θετικά συναισθήματα ελπίδας, αισιοδοξίας, απόλαυσης, επικοινωνία μεταξύ οικογενειών και επαγγελματιών υγείας, θετικές αποσπάσεις της προσοχής από δυσάρεστα περιβάλλοντα και μείωση κοινωνικής απομόνωσης (Chatterjee and Noble, 2013). Το Δεκέμβριο του 2022 το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και το British Council διοργάνωσαν το 12ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum με τίτλο “Πολιτισμός, Φροντίδα και Θεραπεία” στο οποίο αναφέρθηκαν για τη θεραπεία μέσω πολιτιστικών και δημιουργικών διεξόδων.

Ο Σύλλογος «ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ» αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο στο Δίκτυο Ψυχικής Υγείας του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, συμβάλλοντας με τον τρόπο του στην ταυτότητα της πόλης και συμπληρώνοντας την ιστορία της. Δημιουργήθηκε το 2003, ένα χρόνο πριν το οριστικό κλείσιμο του Ψυχιατρείου, από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και πολίτες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κοινότητας για την αποασυλοποίηση. Παρά το γεγονός ότι η ύπαρξη του Ψυχιατρείου στο Ν. Πιερίας από το 1936, ακόμη και με τη μορφή του ασύλου, εξοικείωσε τον πληθυσμό με τους ψυχικά ασθενείς, ο Σύλλογος συνέτεινε στην κοινή προσπάθεια για την αποδοχή της ψυχικής νόσου ως μία κατάσταση «μη επικίνδυνης» και «μη απειλητικής» στα γεωγραφικά πλαίσια της περιοχής ευθύνης του πρώην Ψ.Ν.Π.Ο. Φέτος ο Σύλλογος συμπληρώνει 20 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στην Κατερίνη. Σταθερά και αθόρυβα προσφέρει ανεκτίμητη βοήθεια στους συνανθρώπους μας με ψυχικά προβλήματα και στις οικογένειές τους. Διαχρονικά οι ένοικοι του Δικτύου αλληλεπιδρούν με την τέχνη μέσω του χορού, του θεάτρου, της ποίησης, της ζωγραφικής. Αποτελούν μία ευαίσθητη ομάδα που έχει βρει τη θέση της στην κοινωνία και έχει να αφηγηθεί σπουδαία πράγματα. Η εξωστρεφή λειτουργία των αποκαταστασιακών δομών, η συμμετοχή των ενοίκων και η συχνή παρουσία τους στα δρώμενα της πόλης, αποτέλεσαν την καλύτερη μέθοδο καταπολέμησης του στίγματος.

 Ο Σύλλογος «ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ» αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα της δημιουργίας ενός Μουσείου Πόλης στην Κατερίνη στηρίζει την προσπάθεια, προσδοκά μεγάλα οφέλη για την ευαίσθητη ομάδα που εκπροσωπεί και όχι μόνο. Ο σύγχρονος τρόπος λειτουργίας του Μουσείου Πόλης θα μπορεί να βοηθήσει όλους τους πολίτες να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατάθλιψης, απομόνωσης, μοναξιάς και φόβου. Ένα Μουσείο όπου η έννοια της συμπερίληψης θα αποτελεί θεμέλιο λίθο, ενώ ανάλογα προγράμματα θα απευθύνονται και θα προσαρμόζονται στις ανάγκες των πολιτών. Η συμμετοχή στις δράσεις δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα και ενισχύει την ψυχική ανθεκτικότητα. Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Μάρλεν Μούλιου, στο Μουσείο πρέπει να επιστρέφει κανείς τακτικά για να βρίσκει απαντήσεις για την ανθρώπινη κατάσταση, σπόρους ελπίδας για το αύριο και εντέλει να συνδέσει τον κάθε ένα με τον εαυτό του.

Σε αυτή την ανάδραση προσβλέπει ο Σύλλογος «ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ» και στηρίζει την ΑΜΚΕ Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης προκειμένου όλοι οι πολίτες της Κατερίνης να συμπεριληφθούν και να ωφεληθούν από τη λειτουργία του. ‘Όταν η πόλη μας θα διαθέτει ένα ικανό δίκτυο πολιτισμού τότε σίγουρα θα έχει και ευτυχέστερους  πολίτες.

Σύλλογος «ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Image
Image