Συμβόλαιο αλλαγής με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους

zannas zisis2023po

του Ζήση Ζάννα

υποψήφιου βουλευτή Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μία τεράστια επίθεση από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του καθεστώτος Μητσοτάκη, με συνέπεια οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να μην είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν, ώστε να παραμείνουν στην ύπαιθρο για να παράγουν. Το πιο σημαντικό κομμάτι της εθνικής μας οικονομίας και οι άνθρωποι που παράγουν τον πλούτο της χώρας βιώνουν μία απαξιωτική αντιμετώπιση από μία κυβέρνηση που νοιάζεται μόνο για τα συμφέροντα των μεγάλων και ισχυρών.

Αυτή η πολιτική εγκατάλειψης και απαξίωσης των παραγωγών μας από την απερχόμενη κυβέρνηση έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή στην τοπική μας οικονομία, στην Πιερία, όπου ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος των πολιτών προέρχεται από την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Χωριά ερημώνουν και οι νέοι μας μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να βρουν μία ικανοποιητική δουλειά και η αγανάκτηση και το αίσθημα της αδικίας έχει κατακλύσει τους καλλιεργητές που βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση και ασφυκτιούν λόγω του μεγάλου αλλά και αυξανόμενου κόστους παραγωγής στα καύσιμα, στην ενέργεια, και στα αγροεφόδια. Οι μικροί και πιο αδύναμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι τα μεγάλα  θύματα, καθώς αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τα στοιχειώδη και συγχρόνως οι οφειλές από τους εμπόρους προς παραγωγούς και συνεταιρισμούς δυσχεραίνουν περεταίρω την κατάσταση.

Η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και έχει αρκεστεί σε μία επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, που σε συνδυασμό με την έλλειψη βασικών υποδομών που θα διασφαλίζουν την ποιότητα αλλά και την ασφαλή μεταφορά των αγροτικών μας προϊόντων, οδηγούν την ελληνική ύπαιθρο σε μαρασμό.   

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο κυβερνητικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στοχευμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως στο νερό, την ενέργεια, τις ζωοτροφές μέσω της αξιοποίησης εθνικών και κοινοτικών πόρων καθώς και μέτρα υπέρ του παραγωγού μέσω ρύθμισης της αγοράς και διακλαδικών συνδέσεων με άλλους τομείς της οικονομίας. Είναι απαραίτητη όσο ποτέ μία άλλη προοδευτική πολιτική που να διασφαλίζει την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαρκή χρηματοδότηση των καλλιεργειών, τον ανασχεδιασμό και τη στήριξη των ευάλωτων αγροτών, την εκπαίδευση των αγροτών, τη ρύθμιση των χρεών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα, καθώς και μέτρα στήριξης των εξαγωγών των αγροτικών μας προϊόντων.

Ο πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε πρόσφατα το συμβόλαιο με τους αγρότες και κτηνοτρόφους με στόχο την ουσιαστική ανάπτυξη της υπαίθρου και την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών και δεσμεύεται μεταξύ άλλων:

Για μη καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς

Επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους όλων των ζωικών ειδών και στην αγορά λιπασμάτων για τους αγρότες

Χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Νέα ΚΑΠ: Ανασχεδιασμός και ανακατεύθυνση των πόρων για τη στήριξη των ασθενέστερων και πιο ευάλωτων αγροτών και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής γεωργίας απέναντι σε κρίσεις, π.χ. κλιματική, υγειονομική, ενεργειακή.

Γενναίο Πρόγραμμα για την ηλικιακή ανασύνθεση του αγροτικού πληθυσμού και ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης αγροτών, με αξιοποίηση του ΠΑΑ.

Στήριξη και ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Αγροτικά χρέη: Ρύθμιση οφειλών ΤΧΣ. Άμεση άρση κατασχέσεων, διαγραφή τόκων και μακροχρόνια ρύθμιση αποπληρωμών των δανείων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.

Αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ, ώστε να διατηρηθεί ο δημόσιος και αλληλέγγυος χαρακτήρας του, αλλά ταυτόχρονα να καταστεί κοινωνικά δίκαιος και πραγματικά αρωγός στο εισόδημα του παραγωγού, με θεσμοθέτηση της προκαταβολής αποζημιώσεων. Θεσμοθέτηση της διμερούς ισόποσης χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς και το ελληνικό Δημόσιο.

Νομοθετική παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος της εξεύρεσης εργατών γης, με ενίσχυση των υπηρεσιών σε προσωπικό, αναβάθμιση της ενημέρωσης των αγροτών και παροχή κινήτρων ενσωμάτωσης στις τοπικές κοινότητες υποδοχής.

Κατάργηση του «νόμου Βορίδη» και δημιουργία δημοκρατικού, ασφαλούς και διάφανου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των συλλογικών σχημάτων, συμβατό με τις 7 Συνεταιριστικές Αρχές.

Επίτευξη Εθνικών Κλαδικών Στρατηγικών σε αλιεία, κτηνοτροφία και γεωργία. Το 2019 ολοκληρώθηκαν σε οίνο και βαμβάκι, ενώ έκτοτε οι εθνικές κλαδικές στρατηγικές έχουν παγώσει.

Προστασία των παραγωγών, καταναλωτών και της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, ποτών και της κλωστοϋφαντουργίας, έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού (εγχώριου και ξένου) με έλεγχο των ελληνοποιήσεων και την καθολική θεσμοθέτηση και ισχυροποίηση συστημάτων ιχνηλασιμότητας και ανάπτυξη της εξωστρέφειας, με συντονισμένο και επαγγελματικό εξαγωγικό μάρκετινγκ.

Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της αγροτικής παραγωγής, καθώς και όλων των επιχειρήσεων που ανήκουν στην αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού τομέα, με επιδότηση αγοράς του σχετικού εξοπλισμού και ενίσχυση του θεσμού των γεωπόνων – συμβούλων.

Ανάπτυξη νομικού πλαισίου για συνέργειες παραγωγών με Δήμους/Περιφέρειες, για προώθηση αγροτικών προϊόντων.

Καθολική διεύρυνση της έκδοσης ισχυρισμών υγείας για τα τοπικά προϊόντα.

Χρηματοδότηση δήμων και ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων και εφαρμογή προγραμμάτων στειρώσεων και περίθαλψης αδέσποτων ζώων με χώρους προσωρινής παραμονής, ώστε μετά την αποθεραπεία να αναζητούνται υιοθεσίες και φιλοξενία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Image
Image