Menu

Προς αξιοποίηση όλοι οι χώροι του παλαιού νοσοκομείου στην Κατερίνη

Η εκ νέου χρήση των κτιρίων του παλαιού νοσοκομείου για τη στέγαση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και η αξιοποίηση όλων των χώρων για τη μεταφορά των υπηρεσιών που βρίσκονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια είναι ο στόχος της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης.

Το μεσημέρι της Τρίτης, σε μια τελετή, παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, έγινε και η επίσημη έναρξη λειτουργίας του ξενώνα «Θάλεια», που λειτουργούσε από το 2004, σε ενοικιαζόμενο κτίριο στην περιοχή του Νέου Κεραμιδίου.

Στο παλαιό νοσοκομείο υπάρχουν συνολικά 14.000 τ.μ. σε κτιριακές υποδομές και στόχος, όπως τόνισε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ανέστης Μυστρίδης είναι να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι από το Νοσοκομείο για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας. «Η μετεγκατάσταση του ξενώνα σε ιδιόκτητο χώρο αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, μία από τις οποίες ήταν και η ορθολογική χρήση των οικονομικών πόρων με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του νοσοκομείου», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σχεδιάζεται να μεταφερθεί εκεί το Κέντρο Ημέρας, που σήμερα βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεων σε νοικιασμένο κτίριο, ενώ ήδη λειτουργεί στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου το Κέντρο Ανοοικών Ασθενών.

Στον ίδιο χώρο θα αποκτήσει γραφεία και ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοΙΣΠΕ), που αφορά στην ένταξη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές στην αγορά εργασίας.

Μεγάλη εξοικονόμηση πόρων από τη μεταφορά των υπηρεσιών σε ιδιόκτητους χώρους

Ο ξενώνας Θάλεια, που φιλοξενεί 12 ενοίκους, λειτουργούσε από τον Απρίλιου του 2013 στο Νέο Κεραμίδι και για αυτά τα δεκατρία χρόνια το ετήσιο ενοίκιο για τον ξενώνα ήταν 22.000 ευρώ. Η ανακαίνιση κόστισε 86.000 ευρώ και οι εργασίες ξεκίνησαν από την προηγούμενη διοίκηση και διήρκησαν από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον περασμένο Ιανουάριο του 2017, όπου μετακόμισαν και οι ένοικοι στο νέο χώρο.

Όπως τόνισε ο κ. Μυστρίδης, ο ξενώνας επικυρώνει τους δύο βασικούς δείκτες λειτουργίας των αποκαταστασιακών δομών, τη χωροθέτηση της μονάδας μέσα στον ιστό της πόλης και τη δημιουργία συνθηκών κατοικίας. Ο διοικητής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και του Ψυχιατρικού Τομέα για τη δουλειά τους και υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των ασθενών στην αξιοπρεπή διαβίωση, στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ψυχικής υγείας και του δικτύου υπηρεσιών του Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου Κατερίνης αλλά και στην ανάπτυξή του με νέες δομές».

Από την πλευρά της η υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αντιμετώπιση των ατόμων των ειδικών ομάδων, είναι το στοιχείο που δείχνει πόσο ευαισθητοποιημένη είναι μία κοινωνία». Τη μεταφορά του ξενώνα στο κέντρο της πόλης σημείωσε ο Μητροπολίτης Κίτρους Γεώργιος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το γεγονός ότι ένας ψυχιατρικός ξενώνας έρχεται στο κέντρο της πόλης έχει μια βαθιά σημασία και αξία. Οι ψυχικώς ασθενείς δεν είναι άνθρωποι του περιθωρίου αλλά του επικέντρου της μέριμνας και του ενδιαφέροντος μας», είπε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν για την προσφορά τους η αφροδισιολόγος – δερματολόγος Αντωνία Βουλτσίδου και ο οδοντίατρος - διευθυντής του Ψυχιατρικού Τομέα Ιωάννης Ιωάννου.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος Γεώργιος, οι βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής, Μπέττυ Σκούφα και Στέργιος Καστόρης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη του Δ.Σ. και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κατερίνης.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα η υπουργός επισκέφτηκε το Νοσοκομείο και την νέα μονάδα εντατικής θεραπείας.

Θέμης Κωτούλας

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.