Menu

Το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Δημοκρατίας

Την αρχική πρόταση ανάπλασης της Πλατείας Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη) που θα αποτελεί πλέον την κεντρική πλατεία της Κατερίνης, καθώς είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερη από την πλατεία Ελευθερίας, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, το βράδυ της Τετάρτης, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

Η πρόταση που θα τεθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση ώστε οι συλλογικοί φορείς και οι δημότες να μπορούν να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική διαμόρφωση, το σχέδιο φύτευσης τόσο της πλατείας όσο και του χώρου πάρκινγκ και την πρόταση φωτισμού, ενώ έχουν μελετηθεί οι θέσεις του ήλιου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και τα σημεία σκίασης.

Όπως αναφέρθηκε στην ανάπλαση θα χρησιμοποιηθούν ψυχρά υλικά χωρίς καθόλου τσιμέντο και επίσης αξιοποιούνται πλήρως τα υφιστάμενα δέντρα της πλατείας που έχουν ενταχθεί στη νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τον ως τώρα σχεδιασμό το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2018.

Τα στοιχεία της ανάπλασης

 • Η κίνηση των πεζών μέσα στην πλατεία γίνεται ευθέως και διαγωνίως, με διαδρόμους σε σχήμα καμπύλης, ώστε ο πεζός να μπορεί να κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις.
 • Στην οδό Αγίας Λαύρας αποκαθίσταται η κίνηση των πεζών μέσα στο χώρο της πλατείας. Από την είσοδο της πλατείας στην οδό Δ. Αρεοπαγίτου, η Αγίας Λαύρας συνεχίζει ως πεζόδρομος μέσα στο χώρο της πλατείας και στο χώρο του πάρκινγκ έως τον ημικόμβο στην οδό Τερζοπούλου. Στόχος της δημοτικής αρχής, είναι η ανάπλαση να γίνει σε όλο το μήκος της οδού Αγίας Λαύρας με κοινά χαρακτηριστικά δεντροφύτευσης και ηλεκτροφωτισμού έως το τέλος της οδού, για να συνδέεται με τη νέα πλατεία.
 • Επίσης, δημιουργείται ένας ακόμη πεζόδρομος από την Δ. Αρεοπαγίτου έως την Τερζοπούλου στο νότιο άκρο της πλατείας. Στο δρόμο θα επιτρέπεται η πρόσβαση με ηλεκτρονικά μέσα μόνο στους μόνιμους κατοίκους και όταν διαθέτουν νόμιμο χώρο στάθμευσης.
 • Παραμένει ο δημοτικός χώρος στάθμευσης (δίπλα από τον κινηματογράφο Ευκαρπίδη) ως χώρος 154 θέσεων στάθμευσης. Και στο πάρκινγκ θα τοποθετηθούν δέντρα, με τρόπο ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο με την πλατεία.
 • Στο κέντρο της πλατείας δημιουργείται ένας χώρος πρασίνου 752 τ.μ. με τα υπάρχοντα φυλλοβόλα δέντρα και με άλλα που θα προστεθούν.
 • Δημιουργείται ένα μεγάλο σημείο νερού – σιντριβάνι 163 τ.μ. νοτιοανατολικά της πλατείας, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται να είναι υπερπαραγωγή. Επίσης, έχουν προβλεφθεί και άλλα στοιχεία νερού με δέντρα που θα έχουν φυτευτεί στο εσωτερικό των λιμνών.
 • Δημιουργείται μια μεγάλη παιδική χαρά, 430 τ.μ. που θα περιλαμβάνει και όργανα γυμναστικής για τους γονείς, αλλά και τουαλέτες και αποδυτήρια.
 • Δημιουργείται ανοιχτός βοτανικός κήπος στα νοτιοανατολικά της πλατείας, έκτασης 1.200 τ.μ. που θα είναι επισκέψιμος από τους δημότες. Συγχρόνως, δημιουργείται μία κατασκευή κλειστού βοτανικού κήπου 300 τ.μ. με ανάπτυξη φυτών από όλο τον κόσμο, κατασκευή που θα μπορεί να ανοίγει τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων: Προβλέπονται συγκεκριμένοι χώροι στις τρεις οδούς που υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στην οδό 25ης Μαρτίου προτείνεται διαπλάτυνση των πεζοδρομίων απέναντι από την πλατεία, με δεντροφύτευση και μόνο σε εκείνο το σημείο θα επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
 • Μεταφέρεται η στάση των αστικών λεωφορείων. Θα υπάρχει μόνο ένα διάφανο στέγαστρο για να προστατεύονται οι επιβάτες και ένας μικρός χώρος εκδοτηρίου κυρίως για τους τουρίστες.
 • Μεταφέρονται τα δύο υφιστάμενα περίπτερα που βρίσκονται επί της οδού 25ης Μαρτίου προς το εσωτερικό της πλατείας σε νέες θέσεις και με νέες κατασκευές, ώστε να εντάσσονται αρμονικά με το ύφος της πλατείας.
 • Σχεδιάζεται η τοποθέτηση ενός μεγάλων διαστάσεων έργου τέχνης που θα έχει και χρηστική αξία και θα ξεκινά από την οδό 25ης Μαρτίου και θα καταλήγει στον κινηματογράφο Ευκαρπίδη.

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.