Menu

Σάββας Χιονίδης: «Αποδείχθηκε ότι ο Δήμος είναι δυναμικά οχυρωμένος»

Για μια πρωτοφανή θεομηνία στα χρονικά της Κατερίνης αλλά και για μια πόλη που είναι οχυρωμένη σε τόσο μεγάλου βαθμού καιρικά φαινόμενα, έκανε λόγο ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι παρά το πολύ μεγάλο ύψος βροχόπτωσης που έπεσε στην περιοχή για περισσότερες από δύο ημέρες, οι ζημιές ήταν πολύ μικρές σε όλο το Δήμο, με εξαίρεση την Παραλία και την Ολυμπιακή Ακτή, όπου πλημμύρισαν σε συγκεκριμένα σημεία ισόγεια καταστήματα και ξενοδοχεία. Ακόμη αναφέρθηκε στην κατάρρευση των πρανών και του πεζοδρόμου σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος της όχθης του χειμάρρου Πέλεκα και για το θέμα της απόληψης υλικού, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση ο Δήμος Κατερίνης με την αμμοληψία.

Επίσης, μίλησε και για τη διακοπή νερού που σημειώθηκε στην πόλη κατά τη διάρκεια της νεροποντής, λέγοντας πως το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο αν ο Δήμος Κατερίνης δεν φρόντιζε να έχει επάρκεια νερού και δεξαμενές αποθήκευσης για τέτοιες περιπτώσεις.

«Η πόλη είναι οχυρωμένη. Ο Δήμος σε ένα μεγάλο βαθμό είναι δυναμικά οχυρωμένος και αποδείχθηκε σε αυτό το μεγάλο γεγονός ότι δεν υπήρξε κανένα θύμα ούτε κανένας τραυματισμός, ούτε τεράστιες ζημιές, και στους οικισμούς, εκτός από τους παραλιακούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χιονίδης και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν εντατικά σε όλα τα πόστα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, το μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης για την Κατερίνη είναι 70 εκ. νερού, ενώ σε δυόμισι ημέρες, σύμφωνα με σταθμό μέτρησης που υπάρχει έξω από το Δίον, έπεσαν στην περιοχή μας 419,6 χιλιοστά - 42 εκατοστά νερού.

Την ίδια στιγμή στην περιοχή της Αττικής όπου υπήρξαν οι μεγάλες καταστροφές έπεσε πολύ λιγότερη βροχή, είπε ο κ. Χιονίδης.

Για τις πλημμύρες σε Ολυμπιακή Ακτή και Παραλία

Για τις πλημμύρες στους οικισμούς της Παραλίας και της Ολυμπιακής Ακτής, ο κ. Χιονίδης είπε ότι είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και σε μικρότερες βροχοπτώσεις. «Είναι κάτι που το έχουμε δει και άλλες φορές με φαινόμενα υποδεέστερα και υποπολλαπλάσια αυτού του φαινομένου. Στις περιπτώσεις αυτές είχαμε απότομη εισδοχή της θάλασσας. Και η Παραλία και η Ολυμπιακή Ακτή χτίστηκαν με έναν στρεβλό τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι σε σημεία που υπάρχουν απότομες κλίσεις και διαφορά με το ύψος της θάλασσας δημιουργούνται πλημμύρες.

Για τη διακοπή νερού στην πόλη

Όσον αφορά στη διακοπή νερού, ο δήμαρχος είπε ότι αυτή ξεκίνησε από μία βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ που αποκαταστάθηκε αργά το βράδυ. Αμέσως μετά, οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΚ ελέγξαν τις μηχανές για βραχυκύκλωμα και στη συνέχεια με δύο αντλίες στάλθηκε νερό στην πόλη και επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν δύο γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή της εμποροπανήγυρης, στην Ανδρομάχη, οι οποίες δίνουν περίπου 300 κυβικά ανά ώρα.

Στις 5 το πρωί αποκαταστάθηκε το πρόβλημα και όπως είπε, από επιλογή, δόθηκε νερό με χαμηλή πίεση, ώστε να έχουν όλα τα σπίτια. Αργά το βράδυ της Παρασκευής αποκαταστάθηκε πλήρως η παροχή του νερού.

Ο Δήμος Κατερίνης δεν σχετίζεται με το έργο της απόληψης υλικού από τον Πέλεκα

 

Στη συνέντευξη ο δήμαρχος αναφέρθηκε και για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον  Πέλεκα, στην απόληψη υλικού που γίνεται για την κατασκευή του Περιφερειακού Δρόμου και στο αντιπλημμυρικό έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος Κατερίνης δεν σχετίζεται με το έργο της απόληψης υλικού και παρουσίασε το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας - Θράκης που αναφέρεται στη δωρεάν παραχώρηση κατά κυριότητα δανείων υλικών από το ρέμα Πέλεκας στο πλαίσιο της κατασκευής του Περιφερειακού Δρόμου και έχει την υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη και του Υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 31-10-2016 και εκτός από την αμμοληψία – απόληψη υλικού, αναφέρει ότι θα πρέπει συγχρόνως να κατασκευαστεί και το αντιπλημμυρικό έργο, δίνοντας προθεσμία δύο ετών, που λήγει στις 31-10-2018. «Ο φορέας που ελέγχει το έργο είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας – Θράκης και απαραίτητη προϋπόθεση της παραχώρησης είναι η ολοκλήρωση του περιβαλλοντικού έργου στο σύνολό του σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη και τους περιβαλλοντικούς όρους εντός προθεσμίας των δύο ετών», γράφεται χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος βέβαια υποστήριξε ότι η απόληψη υλικού έχει αυξήσει τη δυνατότητα απορροής του χειμάρρου και με το έργο καθαρίζονται τα φερτά υλικά του ποταμού. «Αν δεν είχε γίνει η απόληψη των υλικών δεν θα υπήρχε αυτό που λέμε δυνατότητα απορροής", είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος..

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.