Menu

Σε δημοπρασία η εκμίσθωση της έκτασης στα Πιέρια για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου

Με το ποσό των 30.000 € ως τιμή εκκίνησης βγαίνει σε δημοπρασία από το Δήμο Κατερίνης η εκμίσθωση της έκτασης των 140 στρεμμάτων στη θέση Πέντε Πύργοι στα Πιέρια όρη για την εγκατάσταση ιδιωτικής επένδυσης αιολικού πάρκου.

Το σχέδιο της διακήρυξης δημοπρασίας για την έκταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κατερίνης την περασμένη Τρίτη, συναντώντας τη σθεναρή αντίδραση των συμβούλων της αντιπολίτευσης, του δημοτικού συνδυασμού του Άλλου Δρόμου που κάνουν λόγο για νομικά ζητήματα που υπάρχουν στην ίδια τη διακήρυξη.

Το θέμα έθεσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης η δημοτική σύμβουλος Γνωσούλα Χαϊλατζίδου η οποία υποστήριξε ότι η τιμή εκκίνησης των 30.000 € είναι ελάχιστη, όταν υπάρχει μόνο μία εταιρία που διαθέτει άδεια εγκατάστασης και μπορεί να συμμετέχει στον διαγωνισμό, μίλησε για ελάχιστα αντισταθμιστικά έργα που αναφέρονται στη δημοπρασία και ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα έπρεπε να ενημερώνεται το δημοτικό συμβούλιο.

Όπως είπε, στους όρους της εκμίσθωσης αναφέρονται ως αντισταθμιστικά οφέλη, τρία αρδευτικά έργα, της Άνω Μηλιάς, της Μεσαίας Μηλιάς και της Κάτω Μηλιάς και ρώτησε για το κόστος κατασκευής τους και γιατί ο Δήμος δεν μπορεί να τα κάνει με δικούς του πόρους. Επίσης, είπε ότι σε συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται ότι «στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της μίσθωσης τρίτοι αμφισβητήσουν τα δικαιώματα του μισθωτή, ο Δήμος υποχρεούται να παρεμβαίνει επιπρόσθετα υπέρ του μισθωτή ενώπιων δικαστηρίων και γενικά να παρέχει σε αυτόν την κάθε δυνατή βοήθεια, αν αμφισβητηθεί από τρίτους το δικαίωμα να κατέχει και να χρησιμοποιεί το μίσθιο».

Στο ίδιο θέμα, η επικεφαλής του Άλλου Δρόμου Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη σημείωσε ότι για την τιμή της εκμίσθωσης δεν είναι η αντικειμενική αξία το μόνο κριτήριο, αλλά το μίσθωμα διαμορφώνεται ανάλογα με το όφελος που αναμένεται από τη μίσθωση. «Εκεί θα στηθεί ολόκληρο αιολικό πάρκο. Να μην το ξεχνάμε αυτό. Μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε καλύτερο μίσθωμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η εισήγηση ήρθε τελευταία στιγμή στην Οικονομική Επιτροπή και δεν δόθηκε χρόνος για μελέτη του θέματος και για αυτό η αντιπολίτευση ζήτησε να αποσυρθεί.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης ανέφερε ότι με τις ρήτρες που υπάρχουν στο κείμενο της διακήρυξης σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται ο Δήμος και είπε ότι από τη σύμβαση λείπουν οι ημερομηνίες, οι αποφάσεις που έχουν παρθεί και οι μελέτες για την κατασκευή των δρόμων.

Απαντώντας στα ερωτήματα των συμβούλων ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης είπε ότι υπάρχει μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και σύμφωνα με το νόμο η Οικονομική Επιτροπή διαμορφώνει τους όρους με τους οποίους θα γίνει ο διαγωνισμός. Για το ποσό των 30.000 ευρώ, ο δήμαρχος είπε ότι η αντικειμενική τιμή στην περιοχή είναι κάτω των 2.000€ με βάση την οποία μπορεί να γίνει η μίσθωση μίας έκτασης, ενώ για τα αντισταθμιστικά έργα είπε ότι σίγουρο είναι ότι μέσω της παρακράτησης ανταποδοτικού τέλους 3%, επιστρέφεται στους κατοίκους της περιοχής μέσω μείωσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

Τέλος, ο δήμαρχος αναφερόμενος στις αντιδράσεις των κατοίκων, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «με φασαρίες και τραμπουκισμούς δεν λύνονται ζητήματα, αλλά με αποφάσεις» και ανέφερε ότι και οι προσφυγές που έγιναν δεν δικαιώθηκαν.

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.