Για ποια έργα ο Δήμος Κατερίνης ζητά δάνειο 3 εκ. ευρώ

Η αποκατάσταση δημόσιων υποδομών από τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου, η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 3ο σχολικό συγκρότημα, καθώς και εργαστηρίων στο 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης, η κατασκευή μεταλλικής γέφυρας στον Πέλεκα στην περιοχή του Μυλαυλάκου για τις τοπικές μετακινήσεις των κατοίκων καθώς και η χρηματοδότηση βιοκλιματικών αναπλάσεων έξω από το κέντρο της πόλης είναι οι λόγοι που η διοίκηση του Δήμου Κατερίνης προχωρά στη σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Πέμπτης – μόνο με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας - το σχέδιο των προκαταρκτικών μελετών που απαιτούνται για τη σύναψη του δανείου των 3 εκ. ευρώ. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε τόσο τη διαδικασία, όσο και την ίδια την ανάγκη σύναψης του δανείου, κάνοντας λόγο για προεκλογικά έργα που γίνονται στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή καθαρά για την εξυπηρέτηση των εκλογικών αναγκών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε έντονη αντίδραση του δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου και τη διαχείριση των δανείων, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει αποδεδειγμένη πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου, και εξυπηρετούνται κανονικά όλες οι δανειακές του υποχρεώσεις και οι αποπληρωμές έργων και προμηθευτών.

Έργα σε τρεις άξονες και έμφαση στην αξιοποίηση της Κοινωφελούς Εργασίας

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Ντούρος αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που προγραμματίζονται να χρηματοδοτηθούν από τη δανειοδότηση και παρουσίασε τους τίτλους των προκαταρκτικών μελετών.

Συγκεκριμένα, για τα έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες, είπε ότι δεν επαρκεί η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και από τα 2 εκ. ευρώ που ζητήθηκαν, για τις άμεσες αποκαταστάσεις, μισθώσεις μηχανημάτων, προμήθειες υλικών και απασχόληση προσωπικού δόθηκαν 250.000 ευρώ. Όσον αφορά στις υποδομές εκπαίδευσης ανέφερε ότι πρέπει να γίνει η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και το Γυμναστήριο του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου, τα εργαστήρια στο 1ο ΕΠΑΛ και μία γέφυρα  στον ποταμό Πέλεκα ανάμεσα στην υφιστάμενη γέφυρα της Ανδρομάχης για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, καθώς έχει καταστραφεί το ρείθρο.

Στον τρίτο άξονα των έργων, είπε ο κ. Ντούρος, υπάρχει ο προγραμματισμός για την καλύτερη  δυνατή αξιοποίηση του προσωπικού της Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς στο Δήμο αναμένονται να προσληφθούν 420 άτομα που θα απασχοληθούν σε έργα αυτεπιστασίας για τη βιοκλιματική ανάπλαση του Δήμου εκτός του αστικού ιστού.

Αναλυτικότερα, στα ποσά που προϋπολογίζονται να απαιτηθούν, στον άξονα αποκατάστασης ζημιών για τη μίσθωση των μηχανημάτων 360.000 € και για την προμήθεια υλικών 1.065.000 €. Για τις αναπλάσεις αυτεπιστασίας, για την προμήθεια υλικών 600.000 € και για τη μίσθωση μηχανημάτων 96.720€.

Τα εργαστήρια στο 1ου ΕΠΑΛ προϋπολογίζονται στις 174. 840 €, στα 400.000 € το Γυμναστήριο του 3ου Σχολικού Συγκροτήματος και 695.000 € η μεταλλική γέφυρα στον Πέλεκα.

Στην ανάγκη να γίνουν αυτά τα έργα υποστήριξε και ο κ. Χιονίδης σημειώνοντας ότι για κάποια υπάρχουν ήδη προχωρημένες μελέτες, ενώ το δάνειο είναι μια ευκαιρία να καλύψει κάποιες πραγματικές ανάγκες που έχει ο Δήμος.

dimotiko xailatzidou

Μεγάλη ήταν η αντίδραση των συνδυασμών της αντιπολίτευσης. Η επικεφαλής του Άλλου Δρόμου Γνωσούλα Χαϊλατζίδου σημείωσε ότι δεν υπάρχουν προκαταρκτικές μελέτες αλλά μόνο τίτλοι των έργων. «Όλο αυτό μου δίνει έναν αέρα προεκλογικής περιόδου. Υπάρχουν έργα που τα έχουμε ζητήσει εδώ και τρία χρόνια. Ζητούμε ενημέρωση και διαφάνεια», είπε χαρακτηριστικά. Από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Σταύρος Ανανιάδης ανέφερε ότι θα πρέπει να μην ψηφιστεί η σύναψη του δανείου και ο δήμος να διεκδικήσει τα παρακρατηθέντα χρήματα από το κεντρικό κράτος.

Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν προκαταρκτικές μελέτες στην εισήγηση με συνέπεια να μην στοιχειοθετείται η ανάγκη για τη συνομολόγηση του δανείου. Μάλιστα, όπως είπε, πρόκειται για έγκριση προεκλογικών τεχνικών μελετών για την εκτέλεση προεκλογικών έργων και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταγγείλει τη συγκεκριμένη διαδικασία στην Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα της απόφασης.  Στην ίδια κατεύθυνση και ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Λιακόπουλος, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να μην συναφθεί το δάνειο και να διεκδικηθούν τα κονδύλια από προγράμματα.  

Για την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου

Όσον αφορά στην ίδια την ανάγκη για τη σύναψη του δανείου ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε στην αποδεδειγμένη, όπως είπε, πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Κατερίνης και στο γεγονός ότι καλύπτει όλες τις οικονομικές του υποχρεώσεις και εξυπηρετεί όλα τα δάνεια που έχει πάρει τα προηγούμενα χρόνια.

«Ο Δήμος πληρώνει συστηματικά και εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις. Δεν μπορώ πια να ακούω ψεύδη. Δεν μπορώ να ακούω λαϊκισμούς γελοίους», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και ανέφερε πως τα δάνεια πάρθηκαν για να πληρωθούν παλαιότερα χρέη, όπως και για να αγοραστεί το ιδιόκτητο κομμάτι της πλατείας Δημοκρατίας και σήμερα ο Δήμος δεν έχει κανένα ληξιπρόθεσμο χρέος, έχουν μειωθεί τα δάνεια τουλάχιστον κατά 30%, όπως και οι τρέχουσες βραχυπρόθεσμες πληρωμές κατά 50% και αυξήθηκε η περιουσία του Δήμου κατά 90 εκ ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Χιονίδης είπε μετά από επιστολή του Δήμου Κατερίνης, το 2017, προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπήρξε απάντηση ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης δεν υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών εσόδων, που σημαίνει ότι ο Δήμος πληρώνει λιγότερα από όσα ορίζει η νομοθεσία και αποδεικνύει ότι ο Δήμος Κατερίνης έχει πιστοληπτική ικανότητα.

Η αντιπολίτευση και εδώ έκανε λόγο για την ανάγκη διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου και για ένα δάνειο που αφορά σε προεκλογικές ανάγκες του Δήμου. «Τα εξυπηρετούμενα δάνεια δεν σημαίνει ότι έχουμε και χρηστή διαχείριση στο Δήμο. Για εμάς χρηστή διαχείριση σημαίνει κυρίως διαφάνεια σε όλα όσα γίνονται στο Δήμο και σωστές προτεραιότητες», είπε η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου και είπε ότι ο συνδυασμός καταψηφίζει το δάνειο.  «Εμείς θα καταψηφίσουμε το δάνειο, όχι γιατί δεν θέλουμε να γίνουν τα έργα αλλά επειδή διαφωνούμε κάθετα με τον τρόπο που διαχειρίζεστε τα οικονομικά του Δήμου και με τις προτεραιότητες που βάζετε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Κυριακίδης είπε ότι τα οικονομικά στοιχεία θα έπρεπε να υπάρχουν στην εισήγηση και εγγράφως, ούτως ώστε να αποδεικνύεται η πιστοληπτική και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίσουν ανάλογα. Να αναβληθεί το θέμα και να μην παρθεί το δάνειο ζήτησε ο Θανάσης Λιακόπουλος και να διεκδικηθούν κονδύλια από άλλες χρηματοδοτήσεις.

Θ.Κ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ