Menu

Τί προβλέπει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του κέντρου της Κατερίνης

Με τρία χρηματικά βραβεία που θα δοθούν στις τρεις καλύτερες μελέτες, τις οποίες θα επιλέξει κριτική επιτροπή, θα διενεργηθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την ανάπλαση του δικτύου πεζοδρόμων του κέντρου της πόλης της Κατερίνης που προκηρύσσει ο Δήμος Κατερίνης.

Η απόφαση για τον διαγωνισμό πάρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και σύμφωνα με τους όρους, εκτός από τη βράβευση των τριών μελετών που θα διακριθούν, με τα ποσά των 15.000 ευρώ, 11.000 ευρώ και 7.333 ευρώ αντίστοιχα, θα υπάρχει η δυνατότητα για εξαγορά τριών αξιόλογων μελετών, επιπλέον των βραβεύσεων, με το ποσό των 5.000 ευρώ. Στην προκήρυξη γίνεται ξεκάθαρο ότι ο Δήμος Κατερίνης δεν υποχρεώνεται να αναθέσει, δηλαδή να υλοποιήσει τη μελέτη που θα διακριθεί, απλώς να πάρει αρχιτεκτονικές προτάσεις για την αλλαγή των χαρακτηριστικών του κέντρου της πόλης.

Η περιοχή παρέμβασης

Ο διαγωνισμός  αφορά στην ανάπλαση των υφιστάμενων πεζοδρόμων του κέντρου της πόλης, οι οποίοι χωρικά εμπίπτουν εντός της περιοχής που κυρίως ορίζεται ανατολικά από την Πλατεία Ελευθερίας, νοτιοανατολικά από την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δυτικά από την Πλατεία Νέας Ιωνίας και την οδό Ζαλόγγου, βόρεια από την οδό 16ης Οκτωβρίου και νότια από τις οδούς Ανδρούτσου και Παρθενίου Βαρδάκα. Με τις παρεμβάσεις που θα προκριθούν επιδιώκεται να δοθεί στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης ένας αισθητικά και περιβαλλοντικά αναβαθμισμένος ελεύθερος δημόσιος χώρος. 

Όπως σημειώνεται στόχος του διαγωνισμού είναι η ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η περιβαλλοντική αναβάθμιση, η βιώσιμη κινητικότητα και η ανάδειξη του χαρακτήρα της πόλης ως οικονομικού, διοικητικού και πολιτιστικού κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Επίσης, η αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης και η βελτίωση του μικροκλίματος, με περιβαλλοντικά "πράσινα" χαρακτηριστικά του αστικού χώρου. 

Στην περιοχή που θα μελετήσουν οι συμμετέχοντες «καταγράφονται οι υψηλότερες θεσμοθετημένες πυκνότητες και Συντελεστές Δόμησης. Εάν η διαπίστωση αυτή συνδυαστεί με το γεγονός του υψηλού ποσοστού γήρανσης του πληθυσμού, καθώς και του υψηλού ποσοστού νοικοκυριών που διαμένουν σε κατοικίες χωρίς μόνωση, προκύπτει άμεσα η ανάγκη βελτίωσης των χαρακτηριστικών του αστικού περιβάλλοντος, που θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα της περιοχής  και την λειτουργική συμβατότητα κατοικίας με τις οικονομικές λειτουργίες».

Αναλυτικότερα οι μελετητές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη σημερινή κατάσταση του κέντρου της πόλης, τα ιστορικά στοιχεία, τα φυσικά μνημεία, το υφιστάμενο πράσινο και γενικότερα τις λειτουργίες που αναπτύσσονται στους κεντρικούς πεζοδρόμους. Μάλιστα, σημειώνεται ότι σημαντικά τοπόσημα για τη φυσιογνωμία της Κατερίνης αποτελούν η πλατεία Ελευθερίας καθώς και η πλατεία Νέας Ιωνίας (πλάτανος – συντριβάνι). Οι δύο πλατείες διατήρησαν, σε όλη την ιστορία της εξέλιξης τους, τον χαρακτήρα τους ως σημεία αναφοράς των κατοίκων.

Επίσης, για τη νέα πλατεία Δημοκρατίας (προσφάτως βαπτισμένης Μακεδονίας) σημειώνεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού ότι «πλέον διεκδικεί τον τίτλο της δημοφιλέστερης και φιλικότερης της πόλης, συγκεντρώνει  μεγάλο αριθμό επισκεπτών όλων των ηλικιών και κινητοποιεί την ανάπτυξη πέριξ αυτής δραστηριοτήτων αναψυχής. Μάλιστα, γίνεται αναφορά και στο ανακαινισμένο διατηρητέο κτίριο «Αρχοντικό Ι. Τσαλοπούλου» που ανήκει στο Δήμο Κατερίνης και λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων έργων τέχνης.

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.