Menu

Ε. Σκούφα: «Η ρητορική μίσους, εχθρεύεται και υπονομεύει τη Δημοκρατία»

skoufasim

«Πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ένα ιδιαίτερο είδος ρητορικής μίσους, αυτού που προσλαμβάνει περιεχόμενο πολιτικής στόχευσης. Πρόκειται σαφώς για ρητορική μίσους, την οποία θα πρέπει να διαχωρίζουμε απολύτως από την άσκηση πολιτικής κριτικής. Η κριτική βοηθά τις δημοκρατίες και τις εμπλουτίζει. Η ρητορική μίσους, εχθρεύεται και υπονομεύει τη Δημοκρατία», ανέφερε η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Ισότητας και κατά των Διακρίσεων και τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστήμης, Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι πράξεις μισαλλοδοξίας 

Μιλώντας στο πλαίσιο της σχετικής Έκθεσης, στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών και στα όσα βίωσαν βουλευτές και απλοί πολίτες, όταν οργανωμένες ομάδες κι άτομα που ανήκουν στο χώρο του επιθετικού εθνικισμού κι εθνοκεντρισμού προχώρησαν σε λόγια και πράξεις μισαλλοδοξίας.

«Στις 25 Ιανουαρίου η ελληνική βουλή ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είχε προηγηθεί η ψήφισή της από τη βουλή της Βόρειας Μακεδονίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία θέτει τέρμα στον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό και στις δύο πλευρές των βορείων συνόρων της χώρας μου, θέτει για πρώτη φορά τις βάσεις της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια», ανέφερε η κα Σκούφα και πρόσθεσε ότι «τις μέρες της ψήφισης της συμφωνίας, βιώσαμε στην Ελλάδα και τη βόρεια Μακεδονία την εκπεφρασμένη με λόγια και με πράξεις μισαλλοδοξία από ομάδες κι άτομα που ανήκουν στο χώρο του επιθετικού εθνικισμού κι εθνοκεντρισμού». Τη συναντήσαμε, είπε η κα Σκούφα στα τηλεοπτικά πάνελς και τα γήπεδα ποδοσφαίρου, μέχρι ακόμη και τη βουλή. «Σε αρκετές περιπτώσεις, σχηματίστηκε όχλος με απειλητικές διαθέσεις και πράξεις, ο οποίος προχώρησε μέχρι και σε εμπρησμό σπιτιών, καταστροφές αυτοκινήτων και περιουσιών. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον όχλο που βανδάλιζε, συμμετείχαν και μέλη αθλητικών συνδέσμων, κυρίως του ποδοσφαίρου».

Η ραγδαία εξάπλωση της ρητορικής μίσους και οι αιτίες

Η κα Σκούφα τόνισε πως η ραγδαία στην εποχή μας εξάπλωση της ρητορικής μίσους στηρίζεται σε συγκεκριμένες κύριες αιτίες – ελλείψεις των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών, πρώτα απ όλα στην αίσθηση ατιμωρησίας που έχουν οι δράστες. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, όσοι χρησιμοποιούν ρητορική μίσους στηρίζονται στο ψεύτικο επιχείρημα ότι οποιαδήποτε ποινή ή ακόμη και περιορισμός της ρητορικής μίσους, συνιστά βολή εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης. «Θα πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε στους υποστηρικτές αυτής της άποψης ότι ο σεβασμός του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης προϋποθέτει το σεβασμό των άλλων δικαιωμάτων, ήτοι της αξιοπρέπειας του προσώπου, της ζωής και της περιουσίας του» υπογράμμισε η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας.

Ο ρόλος της Εκπαίδευσης στην καταπολέμηση του φαινομένου

Όποιος δεν σέβεται είτε στο λόγο είτε στην πράξη όλες τις ελευθερίες, θα πρέπει να έχει τις αντίστοιχες ποινές και κυρώσεις από το νόμο, τόνισε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους . «Στα σχολεία και την εκπαίδευση θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα μαθήματα, που θα διατρέχουν όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, για το τι σημαίνει σεβασμός των συνταγματικών και δημοκρατικών ελευθεριών, και για το ότι η άσκηση κριτικής είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από τη στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων λόγω φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, πολιτικών πεποιθήσεων» σημείωσε η κα Σκούφα,  υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει όλοι και με όλα τα μέσα να καταπολεμήσουμε τη ρητορική και τις πράξεις μίσους. «Η Δημοκρατία οφείλει να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τους εχθρούς της», κατέληξε η βουλεύτρια Πιερίας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΝΤΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Βαγγέλης Λαγδάρης: «Τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής μας θέλουν εμπειρία και γνώση»

Έκλεισε ο κύκλος των συναντήσεων τοπικών φορέων και στελεχών της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών για τη Βόρεια Πιερία

Θανάσης Λιακόπουλος: Επείγον αίτημα οικονομικής ενημέρωσης

Την ώρα που συνεχίζονται τα κακής ποιότητας πρόχειρα προεκλογικά έργα σε διάφορα σημεία του Δήμου μας από την απερχόμενη δημοτική αρχή, η λίστα των απλήρωτων υπαλλήλων δεν τελειώνει ποτέ... Μετά...

Παρουσίαση προγράμματος και υποψηφίων για τον Κώστα Κουκοδήμο

Παρουσίασε 250 υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους  και Συμβούλους Κοινοτήτων από όλες τις εκλογικές περιφέρειες του Δήμου Κατερίνης

«Η Αρχιτεκτονική είναι η σκηνή στην οποία εξελίσσεται η ζωή των ανθρώπων»

Ανάμεσα σε συναδέλφισσες και συνάδελφους Αρχιτέκτονες βρέθηκε ο Γιώργος Νταντάμης απολαμβάνοντας μια ιδιαίτερη συζήτηση για την αρχιτεκτονική της πόλης. Τον υποψήφιο Δήμαρχο Κατερίνης υποδέχθηκαν η Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Πιερίας...

Την Κατερίνη επισκέφθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Χρήστος Γιαννούλης

Στην Κατερίνη, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, περιόδευσε σήμερα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης.

Επίσημη παρουσίαση του προγράμματος για τον Βαγγέλη Γερολιόλιο

Παρουσίασε τους 95 πρώτους υποψηφίους της δημοτικής παράταξης ΣΥΝΘΕΣΗ και τους 10 άξονες του προγράμματος του – Συγκινημένος στην ομιλία του από τη μοναδική σε όγκο εκδήλωση ο Βαγγέλης Γερολιόλιος...

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.