Menu

Ανάγκη άμεσης εφαρμογής των νέων διατάξεων για την ειδικότητα των φυσικών ιατρικής

Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Στέργιου Καστόρη προς τον υπουργό Υγείας, με τη συνυπογραφή άλλων 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου για την πρακτική άσκηση των φυσικών ιατρικής, επισημαίνει, με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης. Στην ερώτηση, που απευθύνεται προς τον υπουργό Υγείας -και την οποία προσυπογράφουν άλλοι 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- γίνεται αναφορά σε νομοθετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο του 2017 και προβλέπουν την τριετή και έμμισθη πρακτική άσκηση των φυσικών ιατρικής στα Νοσοκομεία, ως προϋπόθεση για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνιστά αναβάθμιση της ειδικότητας των ακτινοφυσικών, καθώς αντικαθιστά νόμο του 2012, που προέβλεπε μονοετή και άμισθη πρακτική άσκηση.

Το προηγούμενο καθεστώς , πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούσε στους ειδικευόμενους  φυσικούς ιατρικής, δεν επέτρεπε και την αναγνώριση της ειδικότητας  από τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε.

Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο  μετάβασης στο νέο καθεστώς, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αναμονή τόσο οι ενδιαφερόμενοι , που δεν μπορούν να υποβάλουν  αιτήσεις, όσο και τα νοσοκομεία που επείγονται για την κάλυψη θέσεων της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

Φρένο στην επαγγελματική αποκατάσταση δεκάδων νέων ανθρώπων,  φυσικών ιατρικής-ακτινοφυσικών, αποτελεί η καθυστέρηση, εδώ και δύο χρόνια, της εφαρμογής των διατάξεων (άρθρο 32, παράγραφος 2) του νόμου4486/2017 (ΦΕΚ 115/Α/7-8-2017), που αντικατέστησε διατάξεις του άρθρου 43 του νόμου  4058/2012 (ΦΕΚ 63Α΄/22-3-2012) και προβλέπει, (αντί της μονοετούς και άμισθης πρακτικής άσκησης), τριετή και έμμισθη άσκηση στα Νοσοκομεία, προκειμένου να συμμετάσχουν σε εξετάσεις για την απόκτηση άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος.

Η νέα νομοθετική παρέμβαση συνιστά αναβάθμιση της ειδικότητας των ακτινοφυσικών, καθώς θα αναγνωρίζεται πλέον και στα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε.

Ωστόσο, ο νέος νόμος δεν έχει εφαρμοστεί  μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να μην μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στα Νοσοκομεία για τριετή άσκηση, καθώς με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, μέχρι την έκδοση Υπουργικής Απόφασης (σχετικά με τις διατάξεις του νέου νόμου), στα νοσοκομεία, μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις για έναρξη και συνέχιση της μονοετούς (άμισθης) πρακτικής άσκησης.

Επειδή η καθυστέρηση αυτή κρατά σε αδικαιολόγητη αναμονή τόσο τους ενδιαφερόμενους να ασκήσουν την ειδικότητα του ακτινοφυσικού, όσο και τα νοσοκομεία της χώρας που επείγονται για την κάλυψη των διαγνωστικών και θεραπευτικών τους σκοπών από τη συγκεκριμένη ειδικότητα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Πότε προβλέπεται να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο μετάβασης στο νέο καθεστώς, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων;
  • Ποιά θα είναι τα κριτήρια επιλογής των αιτούντων για την άσκηση της ειδικότητας και τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί τις διαθέσιμες σήμερα θέσεις, έτσι ώστε να μην οδηγηθούν οι υπεράριθμοι σε νέα τριετή αναμονή;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καστόρης Αστέριος

Αντωνίου Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βάκη Φωτεινή

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θηβαίος Νικόλαος

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα

Κυρίτσης Γεώργιος

Μανιός Νικόλαος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπαλωμενάκης Αντώνιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Παρασκευόπουλος Νικόλαος

Παραστατίδης Θεόδωρος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Ρίζος Δημήτριος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

Στογιαννίδης Γρηγόριος

Τζαμακλής Χαρίλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσόγκας Γεώργιος

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΝΤΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Χρήστος Λιανός: «Για έναν Δήμο που αξίζει και θέλεις να ζεις»

Μετά από πέντε χρόνια ενεργής συμμετοχής στην τοπική αυτοδιοίκηση ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης, ο Χρήστος Λιανός διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις την επανεκλογή του στο δημοτικό συμβούλιο, με τον συνδυασμό...

Ο Νίκος Μπίνιας υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά»

Ο Νίκος Μπίνιας κατέρχεται ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Πιερία με τον συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά» και υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας τον Χρήστο Γιαννούλη.

Γιώργος Νταντάμης: «Τα αρχαία μας είναι ο πλούτος μας, η μακεδονική κληρονομιά μας»

Σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό και την προώθηση - προβολή του αρχαιολογικού πλούτου της Πιερίας συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Υποψηφίου Δημάρχου Κατερίνης, Γιώργου Νταντάμη, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων...

Επίσκεψη του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Πιερία

Την Κατερίνη και περιοχές της Πιερίας επισκέφτηκε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Αλληλεγγύη», Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Η Κατερίνη σήμερα στέλνει μήνυμα νίκης και ανανέωσης με δήμαρχο τον Γιώργο Νταντάμη

Ραντεβού σήμερα, Τρίτη 21 Μαΐου, στις 8:30 μ.μ., στον πεζόδρομο της Μ. Αλεξάνδρου (συμβολή οδών Μ. Αλεξάνδρου και Γ. Ολυμπίου), στην κεντρική προεκλογική ομιλία του υπ. Δημάρχου Κατερίνης Γιώργου Νταντάμη...

Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Δήμο Κατερίνης

Κατατέθηκε το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το Δήμο Κατερίνης και έχει ως εξής:  

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.