Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

syrizaanthdik4

Με την παρουσία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη και της πρώην Γ.Γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίας Γιαννακάκη πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην εκδήλωση, που έγινε σε μία γεμάτη αίθουσα της Ελιάς, έγινε αναφορά από τους ομιλητές στη συντηρητική αναδίπλωση που παρατηρείται σήμερα στην Ελλάδα σε σχέση με τις δημοκρατικές κατακτήσεις των πολιτών και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στο πώς ο προοδευτικός χώρος μπορεί να εργαστεί προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης των κοινωνικών κεκτημένων.

Όπως τόνισε ο κ. Αρβανίτης, σήμερα δίνεται μία μάχη του προοδευτικού κόσμου απέναντι στην συντηρητική και άκρα δεξιά, με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσθέτοντας ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη αυτή η σύγκρουση είναι πολύ ορατή. Μάλιστα, όπως είπε, η διαφορά μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς είναι βαθιά ιδεολογική, καθώς διαχρονικά αφορά στο ποιος θα έχει τα μέσα παραγωγής και πώς θα γίνει η αναδιανομή του πλούτου.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι σήμερα η ΝΔ και η άκρα δεξιά κάνει λόγο για επίθεση και για αλλοίωση του πληθυσμού από τους πρόσφυγες, ένα αφήγημα που όπως είπε, το συναντήσαμε ιστορικά και στη ναζιστική Γερμανία που στοχοποιούντα διαφορετικά άτομα. Αυτό το αφήγημα, το υποστήριξε προεκλογικά η ΝΔ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, καθώς «δηλητηρίασε ένα μέρος του πληθυσμού με το μίσος και το φόβο και τώρα εισπράττει το φάρμακο το οποίο αυτός διακινούσε όλα αυτά τα χρόνια».

Αναφερόμενος, στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να κοιτούμε χαιρέκακα την αποτυχία της κυβέρνησης στο προσφυγικό αλλά να στηρίξουμε όλη τη διαδικασία δημιουργίας δομών και ενσωμάτωσης των ανθρώπων αυτών στον αστικό ιστό», τόνισε ο κ. Αρβανίτης.

«Δυστυχώς στην εποχή μας τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούνται μία πολυτέλεια, όμως ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τελειώνει ποτέ», ανέφερε η Μαρία Γιαννακάκη, προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα βρίσκονται στον πυρήνα της αριστερής σκέψης. Αναφέρθηκε, στο νομοθετικό έργο που έγινε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως με το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αντισταθούν οι πολίτες στην «κανονικοποίηση» που πρεσβεύει η σημερινή κυβέρνηση που θα φέρει μεγάλη οπισθοδρόμηση και κυρίως σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το σωφρονιστικό σύστημα και το προσφυγικό.

Αναφερόμενη στην αστυνομική βία τόνισε ότι η παραπομπή των υποθέσεων στον Συνήγορο του Πολίτη είναι υποχρεωτική και αυτό είναι αποτέλεσμα θεσμικού πλαισίου που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σημαντικό ζήτημα για την κ. Γιαννακάκη είναι η κατάργηση από τη ΝΔ της Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάτι που καταδεικνύει πόσο χαμηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εξίσου, σημαντικό, όπως είπε, είναι η μεταφορά της Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που δείχνει μία απαρχαιωμένη αντίληψη για το σωφρονιστικό σύστημα.

«Υπάρχει έλλειμμα διαλόγου και συζήτησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελλειμματική πληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης» παρατήρησε στην τοποθέτησή της η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα, προσθέτοντας ότι μία ουσιαστική δημοκρατία σέβεται και ενστερνίζεται το δικαίωμα κριτικής, ενώ αντίθετα η φοβική δημοκρατία στέκεται απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και επιδιώκει να τα περιορίσει. Ακόμη, τόνισε ότι απαιτείται μία επικαιροποίηση του καταλόγου των δικαιωμάτων των πολιτών σε μία εποχή που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε τα πραγματικά μας δικαιώματα.

Στον χαιρετισμό της η συντονίστρια της ΝΕ Πιερίας Ρούλα Αρίση σημείωσε πως οι αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τελειώνουν ποτέ και σήμερα η κουβέντα είναι πιο επίκαιρη, καθώς τα δικαιώματα συρρικνώνονται σε κάθε πεδίο.

Ακολούθησε διάλογος, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και στην πορεία προς το Συνέδριο. Όπως σημείωσε κ. Αρβανίτης πρέπει να ενταχθούν στο κόμμα όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, καθώς είναι μία ιστορική στιγμή όχι μόνο για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση, αλλά για να πάρει η Αριστερά και πάλι το τιμόνι από τη συντηρητική Δεξιά.

Image

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image