«Ένας ύπουλος εχθρός που δεν σέβεται ηλικίες και σύνορα»

«Είναι ένας ύπουλος εχθρός που δεν σέβεται ηλικίες και σύνορα» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, στην ενημέρωση των συντακτών για την πανδημία στη χώρα μας. Όπως υπογράμμισε υπάρχει υψηλή μεταδοτικότητα του ιού, και πως «κανείς δεν είναι 100% ασφαλής».

 

Όπως φαίνεται το Υπουργείο Υγείας αναμένει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και επανέλαβε την ανάγκη για αυτοπεριορισμό και αυτο-απομόνωση των πολιτών, ενώ τους κάλεσε να μη σπεύδουν στα νοσοκομεία χωρίς σοβαρή αιτία.

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου τα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται συνολικά σε 530. Τα 98 είναι από απροσδιόριστη πηγή. Στην Ελλάδα νοσηλεύονται 100 ασθενείς και οι 18 είναι διασωληνωμένοι. Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 35.000 νέα κρούσματα.

Έως χθες 13 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο του νέου κορονοϊού. Στην Ελλάδα μέσος όρος ηλικίας των 13 πολιτών που έχασαν τη ζωή τους ήταν τα 76 έτη και οι 12 είχαν υποκείμενα νοσήματα. Κανείς από τους 19 που έχουν πάρει εξιτήριο δεν έχει ανοσία.

«Το θαύμα της ιατρικής είναι η παράταση της ιατρικής επιβίωσης αυτών των ανθρώπων, είναι οι μανάδες και πατεράδες μας οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας» και η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται, όπως τόνισε, για να συμπληρώσει ότι «χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα». Όπως σημείωσε στη συνέχεια, κανείς δεν είναι 100% ασφαλής από το νέο ιό και συμπλήρωσε ότι το 75% των κρουσμάτων καταγράφονται σε ηλικίες από 18 ετών έως 64 ετών. Τόνισε επίσης ότι «αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, η οποία θα είναι ανάλογη της προσπάθειας που κάνουμε όλοι μαζί για να περιορίσουμε τη μετάδοση».

Ακολούθως ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι είναι στο χέρι όλων μας να δείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα και να μην χαθούν άνθρωποι από απερίσκεπτες συμπεριφορές. Το σύνολο δείχνει υπεύθυνη συμπεριφορά, αλλά υπάρχουν και οι λίγοι που δείχνουν ανεύθυνες συμπεριφορές. Ολοκληρώνουμε επιχειρήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων που είχαν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό.
Το τέλος του πολέμου ίσως να είναι πιο κοντά από όσο πιστεύουμε αρκεί να ακολουθήσουμε τις αποφάσεις και τα μέτρα που έχουμε πάρει, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στοίχημα συνέπειας και ευθύνης δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ότι είναι η τήρηση των μέτρων και οι συμπεριφορές εκείνες που συμβάλλουν στον περιορισμό και όχι στην εξάπλωση του ιού. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα που πρέπει, για να διαφυλάξει την ανθρώπινη ζωή τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ απηύθυνε για ακόμη μία φορά έκκληση να μείνουμε σπίτι.

Αυστηρούς ελέγχους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» διενεργούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε όσους επαναπατρίζονται. Αναμένονται πτήσεις από Λονδίνο, Ισπανία, Βαρσοβία, Πράγα, Τιφλίδα, Βελιγράδι. Οι ταξιδιώτες συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τον ακριβή τόπο διαμονής τους, εκεί δηλαδή όπου θα περάσουν τις 14 μέρες απομόνωσης. Καταχωρούνται στην πλατφόρμα ιχνηλάτησης ώστε οι αρχές στη συνέχεια να ελέγχουν εάν τηρείται η απομόνωση.

Image

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ