Δεκαπέντε νέα κρούσματα και μέτρα στο Δήμο Ιάσμου στη Ροδόπη

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3148, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες αφορά άνδρες. 698 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1786 (56.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. 4 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένoυς θανάτους και 186 συνολικά στη χώρα. 56 (30.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης κακουργήματος καλούνται να δώσουν εξηγήσεις, 5 άτομα, μέλη της Διοίκησης και γιατροί της ιδιωτικής κλινικής «Ταξιάρχαι», ενώπιον του εισαγγελέα που ερευνά το ενδεχόμενο παραβίασης των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης για τη μη μετάδοση του κορονοϊού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει ακόμη και ισόβια κάθειρξη στην περίπτωση που προκληθεί ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Με τα έως τώρα στοιχεία 13 ασθενείς που νοσηλεύονταν στην συγκεκριμένη κλινική στο Περιστέρι έχουν πεθάνει ι λόγω της προσβολής τους από τον ιό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασαν κατέθεσαν περισσότερα από 25 άτομα με αρκετούς μάρτυρες να κάνουν λόγο για ελλιπή μέτρα προστασίας στην ιδιωτική κλινική στην οποία νοσηλεύονται κυρίως νεφροπαθείς ασθενείς.

Λήψη περιοριστικών μέτρων στον δήμο Ιάσμου, στη Ροδόπη, αποφασίστηκε έπειτα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον θάλαμο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, καθώς στην περιοχή διαπιστώθηκε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που συνδέεται με την πανδημία Covid-19.

Στη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και έπειτα από συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης και τον δήμαρχο Ιάσμου, αποφασίσθηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 σε 2 άξονες: 

Οριζόντια μέτρα για τον Δήμο Ιάσμου

Τα μέτρα αυτά συνίστανται στα εξής:

1. Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού.

2. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα

3. Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου για 14 ημέρες

 
Ειδικά μέτρα στον οικισμό Αγίασμα

Τα μέτρα είναι τα εξής:

- Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων

- Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21.00 ως ώρα 07.00 της επομένης

- Απαγόρευση μετάβασης κατοίκων εντός και εκτός οικισμού

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή

- Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας

- Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Ιάσμου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού Αγίασμα και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

- Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

- Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του ανωτέρω οικισμού καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών  από άλλες περιοχές εντός και εκτός  οικισμού .

- Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του ανωτέρω οικισμού από τον Δήμο Ιάσμου στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. 

Τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν από απόψε το βράδυ και για 7 ημέρες, δηλαδή από 16-06-2020 και ώρα 21.00 έως και 23-06-2020 και ώρα 21.00.

Τότε θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση ώστε να αποφασιστεί η άρση ή η παράταση της καραντίνας.

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι τίθεται σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14», όπου σε συνεργασία τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους.

Image

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image

Please publish modules in offcanvas position.