Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες της Πιερίας για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων της Πιερίας για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει και την περιοχή μας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας θα διαθέσουν όλο το ανθρώπινο δυναμικό καθώς και τον μηχανολογικό εξοπλισμό για την εξασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς κίνησης των οχημάτων στο οδικό δίκτυο ευθύνης της, λόγω του επερχόμενου χιονιά. «Οι μηχανές έχουν ανάψει, το αλάτι έχει φορτωθεί και οι οδηγοί – χειριστές μετά τις έξι το απόγευμα θα ‘αλατίσουν’ τους δρόμους ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, γιατί η διοίκηση συνεχίζεται και με τα χιόνια», τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας σε λίγες ώρες θα βρίσκονται στο πεδίο, σε όλο το οδικό δίκτυο ευθύνης της, ως εξής:

Στη νότια Πιερία, στους δρόμους που συνδέουν τα χωριά, Λεπτοκαρυά – Καρυά [8η Επαρχιακή Οδός] – Πλαταμώνα – Παλαιό Παντελεήμονα.

Στην κεντρική Πιερία, στους οδικό άξονα, Κατερίνη – Σβορώνο – Κάτω Μηλιά – Φωτεινά – Άγιο Δημήτριο – όρια Νομού με τη Λάρισα.

Επίσης, στον οδικό άξονα Κατερίνη – Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης – Αρωνά – Λαγόραχη – Ελατοχώρι – Ρητίνη – Βρύα – Κατερίνη.

Στην βόρεια Πιερία, Καστανιά – Κολινδρό – Παλιάμπελα.

Ωστόσο, βρίσκονται πρόσθετα μηχανήματα σε αυξημένη ετοιμότητα αναχώρησης – δράσης, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το κύμα της κακοκαιρίας που αναμένουμε και σε άλλες περιοχές της Πιερίας, εφόσον απαιτηθεί.

Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης

Σε πλήρη ετοιμότητα τίθενται οι Υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης, ενόψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή μας από αύριο Παρασκευή, έως και την Κυριακή 17 Ιανουαρίου. 

Ειδικότερα, οι προβλέψεις της ΕΜΥ έχουν κινητοποιήσει ήδη τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Πολιτική προστασία του Δήμου Κατερίνης ως εξής:

Έχει γίνει η διανομή 100 τόνων αλατιού αποχιονισμού για τον ανεφοδιασμό των προκαθορισμένων σημείων, στις ορεινές - ημιορεινές κοινότητες, ενώ στη διάθεση του Δήμου είναι ακόμα 240 τόνοι, εκ των οποίων οι 120 είναι ήδη στο αμαξοστάσιο. Παράλληλα, υπάρχει μέριμνα για την αντιμετώπιση περιστατικών παγετού από τους εργαζόμενους, σε μικρότερους δρόμους της πόλης, πεζοδρόμια, στάσεις αστικών λεωφορείων κ.ο.κ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία θα σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα, ο Δήμος θέτει σε 24ωρη ετοιμότητα ειδικά οχήματα αποχιονισμού, βυτιοφόρα με αλατόνερο, καθώς και μικρότερα οχήματα άμεσης επέμβασης. Επίσης, ο Δήμος Κατερίνης  έχει έρθει σε επικοινωνία και για την ενίσχυση εφόσον παραστεί ανάγκη του στόλου με πρόσθετο εξοπλισμό  (μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών), για κάθε Δημοτική Ενότητα.

Επιπλέον, το σχέδιο αποχιονισμού έχει συνταχθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και έχει αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ το τμήμα πολιτικής προστασίας έχει έτοιμο το σχέδιο δράσης, που εκπονήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «ΒΟΡΕΑΣ».

Ο Δήμος Κατερίνης βρίσκεται και θα παραμείνει σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις αρμόδιες αρχές, τους φορείς, για τη διευκόλυνση των συγκοινωνιών και της κυκλοφορίας των οχημάτων.

«Οι υπηρεσίες μας είναι σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση πιθανής κακοκαιρίας. Έγινε από τις υπηρεσίες μας έγκαιρα η προετοιμασία, προκειμένου να κινηθούμε βάσει σχεδιασμού» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος.

Παράλληλα, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης καλεί του δημότες, να προβούν στις παρακάτω ενέργειες: Να καθαρίζουν το πεζοδρόμιο τους. Όσοι κατέχουν στεγασμένους χώρους στάθμευσης, να τους χρησιμοποιούν και να μη σταθμεύουν επί της οδού, προκειμένου να διευκολύνεται ο καθαρισμός από τα μηχανήματα αποχιονισμού του Δήμου. Να φροντίζουν για την προστασία των σωληνώσεων του νερού από τον παγετό.

Επίσης, παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να προβούν προληπτικά στην προμήθεια επαρκούς ποσότητας ζωοτροφών και λοιπόν εφοδίων για τα ποιμνιοστάσιά τους, ενώ οι οδηγοί να μην αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Τέλος, οι δημότες καλούνται να επιδείξουν προσοχή στις μετακινήσεις τους, ειδικότερα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, ενώ όσοι έρθουν αντιμέτωποι με προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας, μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης: 6942 554 710 & 2351350 505.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image