Σκληρό lockdown στην Αττική έως τις 28 Φεβρουαρίου

koronoiosmetak2

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν άφησαν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Το ολικό απαγορευτικό στην Αττική τίθεται σε ισχύ από την Πέμπτη 11 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Στόχος, όπως είπε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό.

Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, εκτός από την ειδική αγωγή που θα λειτουργεί με φυσική παρουσία. Όλες οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου θα παραμείνουν κλειστές.

Η Επιτροπή Λοιμοξιωλόγων συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε τη λήψη σκληρότερων μέτρων για την Αττική, μετά την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε κρίσιμους δείκτες όπως η αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα επιδημιολογικά δεδομένα από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον υπουργό Υγείας Βασίλης Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

 

Τα στοιχεία που προκάλεσαν συναγερμό τις τελευταίες ημέρες στους ειδικούς για την Αττική είναι:

| Η αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία της Αττικής (300 περισσότεροι σε σχέση με μία εβδομάδα πριν)

| Η αύξηση των διασωληνωμένων. Μέσα σε μία εβδομάδα η κάλυψη των κλινών έφθασε από το 62% στο 71%.

| Ο ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων. Οι νέες μολύνσεις, με εξαίρεση το σαββατοκύριακο, ανέρχονται καθημερινά σε τετραψήφιο αριθμό.

Μεγάλη είναι η αύξηση και στις νέες μολύνσεις σε παιδιά. Το διάστημα από 24/1 μέχρι 30/1, τα κρούσματα σε παιδιά από 0-9 ετών αυξήθηκαν κατά 11%.

To παρασκήνιο που οδήγησε στο lockdown της Αττικής

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για την αλλαγή στα δεδομένα που σχετίζονται με το μέτωπο της πανδημίας στη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής. Ο ίδιος συγκάλεσε σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του, νωρίς το μεσημέρι, στη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν στο μικροσκόπιο τα τελευταία στοιχεία του κορονοϊού. Και ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Ό ίδιος, όπως πάντα, έλαβε την τελική πολιτική απόφαση, η οποία υπαγορεύτηκε από τρεις αναγκαιότητες:

Να χρησιμοποιηθεί το πιο αποτελεσματικό φρένο στην διασπορά του ιού στην κοινότητα. 

Να ανακοπεί η ισχυρή πίεση στο σύστημα της Υγείας.

 - Να μην ανασχεθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών.

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας του εμβολιασμού στην κοινότητα, που είναι το πιο ισχυρό όπλο για την επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύει συνεχώς την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να επισπεύσει την προμήθεια εμβολίων.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αυξημένα μέτρα στην Αττική από την Πέμπτη έως τις 28 Φεβρουαρίου και αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύσουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τόνισε ότι «στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία».

Είχε προηγηθεί η έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιου για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσου, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη, του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα και διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων και της καταστάσεως. Παρατέθηκαν τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής των επιστημόνων έτσι ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα κάνει τις εισηγήσεις της και μετά θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα».

πηγή: ΕΡΤ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image