Στην Πιερία η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου

aggelopoulouk5

Το Δήμο Κατερίνης επισκέφθηκε την Κυριακή, αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την Πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου.  Η υποδοχή της αντιπροσωπείας έγινε από τον Δήμαρχο Κώστα Κουκοδήμο, στην είσοδο του Δημαρχείου, με φόντο αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές πολιτιστικών συλλόγων της πόλης, με τους μικρούς Νίκο και Κων/νο από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, να προσφέρουν στην πρόεδρο μία συμβολική δημιουργία τους, με θέμα «τον άνθρωπο που σπάει τα δεσμά του».

Απευθυνόμενος στην κα Αγγελοπούλου ο κος Κουκοδήμος σημείωσε: «Σας ευχαριστούμε,  που παρά τη δύσκολη συγκυρία που βιώσαμε όλοι, εσείς και οι συνεργάτες σας, δεν σταματήσατε ποτέ να μας ενθαρρύνετε και να υποστηρίζετε τις προτάσεις μας, για την προετοιμασία και το σχεδιασμό των εκδηλώσεων  εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση και την επανασύσταση της χώρας. Κυρία Πρόεδρε, αγαπητή Γιάννα,  σας υποδεχόμαστε στο Δήμο Κατερίνης, με αισθήματα χαράς  και  βαθιάς εκτίμησης.  Δυστυχώς, η πανδημία δεν μας επέτρεψε να γιορτάσουμε έτσι όπως θα επιθυμούσαμε την ιστορική επέτειο. Παρόλα αυτά ο δήμος μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Επιτροπής, κατέθεσε την πρόταση   του που αφορά το πολυπόθητο πολιτιστικό μας κέντρο με χρηματοδότηση ύψους 891.200 ευρώ για την ολοκλήρωση του. Η χρηματοδότηση  αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό της σκηνής και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και δεν περιλαμβανόταν στην αρχική σύμβαση. Η συμβολή σας λοιπόν είναι  καθοριστική και η εξαιρετική συνεργασία μας με τον Γενικό Διευθυντή Λειτουργίας της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Αθανάσιο Κανταρτζή και όλα τα στελέχη της Επιτροπής, θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε και να παραδώσουμε στους δημότες μας ένα σημαντικό έργο. Ένα έργο που θα αναδείξει και θα προβάλλει τον πολιτισμό, φιλοξενώντας θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας».

aggelopoulouk4

Προτάσεις επετειακών εκδηλώσεων αφιερωμένες στα 200 χρόνια 

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος: «Καταθέσαμε και τις προτάσεις μας για τη διοργάνωση θεματικών και επετειακών εκδηλώσεων στο Δήμο μας, όπως τα «Αικατερίνεια 2021» που θα είναι αφιερωμένα στα 200 χρόνια, ο μεγάλος αγώνας δρόμου «Τρέχω για την Κατερίνη» και η συμμετοχή μας στη δράση της Επιτροπής «Γιορτές Πόλεων».

Από την πλευρά της η κα Αγγελοπούλου ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή τον Δήμαρχο Κατερίνης, τους αιρετούς της Πιερίας, τα παιδιά των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, ενώ όπως σημείωσε: «Ο Δήμαρχος πέρασε από τον αθλητισμό και άφησε το στίγμα του. Είναι ένας πρακτικός άνθρωπος. Ένας Δήμαρχος που τον γοήτευσε η τοπική αυτοδιοίκηση και εκφράζω τη βεβαιότητα ότι θα προσφέρει λύσεις στα προβλήματα του τόπου του. Εμείς σε αυτή την συμβολική χρονιά αυτό που επιδιώξαμε είναι να μείνει κάτι πρακτικό από όλες αυτές τις δράσεις για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Με το νέο πατριωτισμό, με όλα τα καλά που έχουμε ως Έλληνες, την ανθεκτικότητα, τον ηρωισμό, αλλά και με εξαιρετικά μυαλά στην τεχνολογία, στην έρευνα, στην πρωτοπορία, νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με τόλμη με θάρρος, στον τρίτο αιώνα της νεότερης ελληνικής ιστορίας».

Στη διάρκεια παρουσίας της κας Αγγελοπούλου στο Δημαρχείο έγινε σύντομη συζήτηση για την πρόταση του Δήμου Κατερίνης σχετικά με τη χρηματοδότηση ύψους από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό της σκηνής και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και ανταλλαγή δώρων. Στη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων, παρέστησαν επίσης, οι Βουλευτές Πιερίας Ξενοφών Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Σάββας Χιονίδης, Μπέτυ Σκούφα,  η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι Δήμαρχοι  Δίου Ολύμπου Ευάγγελος Γερολιόλιος, Πύδνας Κολινδρού Αναστάσιος Μανώλας, ο Αντιδήμαρχος Δόμησης του Δήμου Κατερίνης Γιώργος Νταντάμης, καθώς και ο Πρόεδρος  του Δημοτικού Συμβουλίου Φάνης Τερζόπουλος.

Ακολούθησε επίσκεψη - ξενάγηση της κας Αγγελοπούλου από τον Δήμαρχο Κατερίνης, τον ανάδοχο του έργου, καθώς και από υπηρεσιακούς παράγοντες, στους χώρους του υπό ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου.

aggelopoulouk3

Συνάντηση με θεσμικούς φορείς

Το πρόγραμμα της επίσκεψης ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση  της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με εκπροσώπους θεσμικών φορέων της Πιερίας, στο Mediterranean Village Hotel (Τ.Κ. Παραλία Κατερίνης). 

Στη διάρκεια της συνάντησης, παρουσία και του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.Γεωργίου έγινε καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο  Κώστα Κουκοδήμο, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Κυρία Πρόεδρε, ο Δήμος Κατερίνης, η Πιερία, η Μακεδονία γενικότερα, διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην Επανάσταση, προσφέροντας στην υπηρεσία της πατρίδας ήρωες,  που αγωνίστηκαν για την  πολυπόθητη Ελευθερία που ήρθε για την περιοχή μας βέβαια αρκετά χρόνια αργότερα. Οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτό τον τόπο, είναι δημιουργικοί, με ισχυρή θέληση, και δυναμική, φιλόξενοι και εργατικοί. Ο τόπος μας είναι ένα μωσαϊκό πολιτιστικής, πολιτισμικής και κοινωνικής ζωής, ένα σύγχρονο αστικό κέντρο με πλήθος δραστηριοτήτων. Η συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 αποτελεί αφορμή, αφού κοιτάξουμε και διδαχθούμε από το παρελθόν να βάλουμε ισχυρά θεμέλια για το αύριο της Ελλάδας».

Ακολούθησε παρουσίαση από την κα Αγγελοπούλου, για το περιεχόμενο των επετειακών εκδηλώσεων και των σχεδιαζόμενων δράσεων, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Επιπλέον, η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από τις προτάσεις των δήμων, σχετικά με το πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» στον άξονα προτεραιότητας: «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» με τίτλο: «Ελλάδα 1821 - Ελλάδα 2021». Τέλος, εκπρόσωποι φορέων πολιτισμού της Πιερίας, ενημέρωσαν την πρόεδρο της Επιτροπής για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης που ήδη έχουν προγραμματίσει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, την Πρόεδρο συνόδευαν επίσης, οι Αθανάσιος Κανταρτζής, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»,  Γιάννης Τρίγκας - Συντονιστής ΟΤΑ & Φορέων,  Κατερίνα Αγγελιδάκη από το τμήμα επικοινωνίας.

 

Επίσκεψη της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο Δήμο Δίου-Ολύμπου

aggelopoulouk2

Τον Δήμο Δίου-Ολύμπου επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021. Την Πρόεδρο υποδέχτηκαν, κατά την άφιξή της στο Δημαρχείο Δίου-Ολύμπου στο Λιτόχωρο, ο Δήμαρχος κ. Βαγγέλης Γερολιόλιος και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου.

Κατά την συνάντηση στο Δημαρχείο, η Πρόεδρος ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, και για την πορεία των δύο προτάσεων, που κατέθεσε ο Δήμος Δίου-Ολύμπου στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Η πρώτη πρόταση, που χρηματοδοτήθηκε με 270.000 ευρώ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», αφορά στην «ίδρυση ψηφιακού ιστορικού μουσείου για την Επανάσταση του Ολύμπου του 1878», το οποίο θα φιλοξενηθεί σε ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου. Η δεύτερη πρόταση έχει τίτλο «Ο τόπος μας, από τον μύθο και την ιστορία, στις έξυπνες πόλεις». Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, ζητείται από μαθητές και δημότες του Δήμου Δίου-Ολύμπου να εμπλακούν ενεργά και να αποτυπώσουν το πώς οραματίζονται την περιοχή τους - φυσικό, αστικό & ψηφιακό περιβάλλον - στο μέλλον.

Η κα Αγγελοπούλου τόνισε ότι ο Δήμος Δίου-Ολύμπου είναι από τους πρώτους δήμους που κατέθεσαν πρόταση, μία εξαιρετική – όπως την χαρακτήρισε – πρόταση, και από τους πρώτους δήμους που χρηματοδοτήθηκαν, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Πρόσθεσε επίσης ότι «εμείς χαιρόμαστε να πηγαίνουμε σε τόπους και να βλέπουμε να εξελίσσονται οι δράσεις. Όλο αυτό το καινοτόμο εγχείρημα, που κάνει καλό στην κοινωνία, αφήνοντας κάτι πίσω του, δεν θα είναι γιορτή μιας ημέρας, αλλά κάτι πολύ σημαντικό. Και για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε όλη την Ελλάδα».

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου σημείωσε ότι και η Περιφέρεια, ως δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, θα απευθύνει πρόσκληση προς την κα Αγγελοπούλου, και υπογράμμισε ότι «σεβασμός στην ιστορία, στη ρίζα μας, σημαίνει σεβασμός στον εαυτό μας». Ακολούθησε η ξενάγηση της κας Αγγελοπούλου στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

aggelopoulouk1

Στις δηλώσεις τους, μετά το πέρας της ξενάγησης, στα μέσα ενημέρωσης, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος σημείωσε:

«Καλωσορίζουμε την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου στον Δήμο μας. Είχαμε τη χαρά να συζητήσουμε με την Πρόεδρο της Επιτροπής τις δύο προτάσεις του Δήμου μας και, εδώ, στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου να δώσουμε μία σημειολογική εικόνα της περιοχής μας. Σας ευχαριστούμε ακόμη μια φορά, κα Αγγελοπούλου, για τη βοήθεια και την συνεργασία, όχι μόνο για το Δήμο μας, αλλά συνολικά για την πατρίδα μας, για την διαχρονική σας προσφορά – και τώρα μέσω της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Καλώς ήρθατε στον τόπο μας, χαιρόμαστε που σας γνωρίζουμε και ευελπιστούμε ότι θα τα πούμε από κοντά, σε επόμενη επίσκεψή σας, στις κορυφές του Ολύμπου».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής ευχαρίστησε για την «εξαιρετική ανάβαση στον Όλυμπο, σε αυτό τον μοναδικό χώρο, το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Τόνισε δε ότι «αξίζει να προσπαθήσουμε να δώσουμε ζωή στον τόπο, με τη δημιουργία ελκυστικών προτάσεων για εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και θα μπορούσαν δουν τι σημαίνει Όλυμπος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image