Νέα μέτρα με επέκταση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πολίτες

koronoios masks

Νέο σκηνικό διαμορφώνεται για τους ανεμβολίαστους, καθώς επεκτείνονται οι περιορισμοί μετά τα νέα μέτρα στην είσοδο των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί σε κλειστούς χώρους. Έτσι, από την Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, όσοι συμπολίτες μας δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμούή νόσησης, θα μπορούν να εισέρχονται χωρίς rapid test μόνο σε αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία κλπ), σε φαρμακεία, και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι ανεμβολίαστοι με rapid test θα μπορούν να μπαίνουν στην εκπαίδευση, τους χώρους εργασίας και στις εκκλησίες, στα καταστήματα λιανεμπορίου, τα κομμωτήρια και τους ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Τέλος, η είσοδος μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα γίνεται σε κλειστούς χώρους εστίασης, κινηματογράφους, θέατρα, μουσεία, εκθεσιακούς χώρους, γήπεδα και γυμναστήρια.

Πότε λήγει η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Με το διάγγελμα που πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης, 18 Νοεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, και τη λήξη της ισχύος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού όσους έκαναν το εμβόλιο και είναι άνω των 60 ετών. «Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Έμμεση προτροπή για εμβολιασμούς

«Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.«Την ίδια ώρα, πλέον για τους άνω των 60 το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα παύει να ισχύει μετά το πέρας του εξαμήνου. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να προχωρούν κάθε εξάμηνο σε νέο εμβολιασμό προκειμένου να αποκτούν το πιστοποιητικό τους», είπε.

«Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου», υπογράμμισε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, όσον αφορά στις λειτουργίες στις εκκλησίες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. «Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία», είπε.

Στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοστάκης προανήγγειλε ότι επεκτείνεται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το κυλιόμενο ωράριο. «Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο», προσέθεσε.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», είπε.

Ο πρωθυπουργός έκανε, ακόμα, έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να δουν τι συμβαίνει γύρω τους. «Όπως έχω πει, περισσότερο από μία λάθος άποψη με πληγώνει μία λάθος απώλεια. Γι’ αυτό και συνεχίζω να σας καλώ να ακούσετε τη φωνή της πραγματικότητας γύρω μας: τον θρήνο για την έγκυο και τα νέα παιδιά που χάσαμε. Τα λόγια όσων πίστεψαν σε ψέματα και έζησαν τη φρίκη της Εντατικής. Αλλά και την αγωνία των γιατρών μας», είπε ενώ νωρίτερα ανακοίνωσε ότι 575.000 συμπολίτες άνω των 60 παραμένουν απροστάτευτοι και ξέρουμε ότι αυτούς χτυπά πιο σοβαρά ο ιός. Ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. της ίδιας ομάδας συμπλήρωσαν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Αν και προστατευμένοι γίνονται πιο ευάλωτοι, καθώς έχουν λιγότερα αντισώματα.

Μάλιστα, όπως είπεσχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς που δοκιμάζονται, αυτή την ώρα, στις ΜΕΘ μας είναι ανεμβολίαστοι. Και όσοι νοσούν σοβαρά είτε δεν εμβολιάστηκαν καθόλου είτε δεν ενίσχυσαν την άμυνα του οργανισμού τους με την υπενθυμιστική δόση. « Πρόκειται, λοιπόν, πράγματι για πανδημία ανεμβολίαστων, αφού οι εμβολιασμένοι ακόμα και να νοσήσουν θα έχουν ήπιες συνέπειες», συμπέρανε ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

- Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

- Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

- Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

- Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

- Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά.

- Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών.

koronoiosmetranea

πηγή: ethnos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ