Νόμος του κράτους ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των εξήντα ετών

koronoios embol1

«Ναι» στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών ψήφισαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής το βράδυ της Τετάρτης 1 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η επιτροπή των ειδικών εισηγείται να επιβάλλεται πιστοποίηση του θετικού αποτελέσματος για τον κορονοϊό μόνο με μοριακό έλεγχο καθώς διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι κατέθεταν μόνο rapid test.

Πλέον ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών είναι νόμος του κράτους. Από τις 16 Ιανουαρίου θα αρχίζουν να επιβάλλονται τα πρόστιμα των 100 ευρώ σε όσους συμπολίτες μας είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί. Η κυβέρνηση μετά τις ανακοινώσεις για νέα μέτρα, όρισε τις λεπτομέρειες για τα πρόστιμα αλλά και το πώς θα εντοπίζονται όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Τα πρόστιμα μπορεί να μειώνονται στα 50 ευρώ εάν πριν τα μέσα το μήνα κάποιος κλείσει ραντεβού και εμβολιαστεί. Αντίστοιχα και ο Ιανουάριος για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα υπολογισθεί μισός και τα πρόστιμα θα είναι 50 ευρώ. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου στις 10.30, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα εξειδικεύσει τα μέτρα.

Μεγάλη άνοδος για τα ραντεβού πρώτης δόσης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωση του μέτρου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κλείστηκαν 17.500 ραντεβού πρώτης δόσης από πολίτες άνω των 60 ετών. Σημειώνεται ότι ο μέσος ημερήσιος όρος ήταν 2.600 ραντεβού.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση «να σκεφτεί» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας και την εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ανήκει στα κράτη μέλη. «Είναι μία συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει» στην ΕΕ, είπε.

Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού απαιτεί κοινή προσέγγιση, πρόσθεσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, η επιστημονική κοινότητα θα χρειασθεί «100 ημέρες» για να προσαρμόσει την εμβολιαστική της απόκριση στην νέα μετάλλαξη Ομικρον.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, η επιστημονική κοινότητα θα χρειασθεί «100 ημέρες» για να προσαρμόσει την εμβολιαστική της απόκριση στην νέα μετάλλαξη Ομικρον.

Η παραγωγή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού για τα παιδιά θα επιταχυνθεί και οι δόσεις θα είναι διαθέσιμες στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 13 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι η πληροφορία αυτή προέρχεται από την φαρμακευτική εταιρεία που παράγει το πλέον χρησιμοποιούμενο μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ εμβόλιο.

«Μίλησα με τις BioNTech/Pfizer για τα εμβόλια για παιδιά και είχα χθες μία καλή είδηση», πρόσθεσε. «Έχουν την δυνατότητα να επιταχύνουν την παραγωγή. Με άλλα λόγια, τα εμβόλια για παιδιά θα είναι διαθέσιμα από τις 13 Δεκεμβρίου», είπε.

Πιστοποιητικό νόσησης: Μόνο με PCR test όσοι δεν έχουν εμβολιασθεί

Πιστοποιητικά νόσησης μόνο με PCR test θα μπορούν να αποκτούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η επιτροπή των ειδικών εισηγείται να επιβάλλεται πιστοποίηση του θετικού αποτελέσματος για τον κορονοϊό μόνο με μοριακό έλεγχο καθώς διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι κατέθεταν μόνο rapid test.

Γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στους ειδικούς αφού κατά καιρούς έχουν βρεθεί παρατυπίες στον εργαστηριακό έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα το PCR test θεωρείται πιο αξιόπιστο.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις τελευταίες αλλαγές, πιστοποιητικό νόσησης μπορούσε κανείς να εκδώσει εάν δεν έχει εμβολιασθεί είτε με PCR test είτε ακόμη και με rapid test.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Στο μεταξύ μετά και την πρόταση του πρωθυπουργού να ανοίγει στους 4 μήνες η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συζητά τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι πιθανώς θα ορισθούν οι 5 μήνες ως ανώτατο όριο ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συμφωνία σε όλα τα μέλη της επιτροπής.

Βέβαια, ήδη υπήρχαν εδώ και καιρό οι σκέψεις στην κυβέρνηση – αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές – να λήγει το πιστοποιητικό στους 6 μήνες όπως έχει γράψει το ethnos.gr.

Ωστόσο, λόγω των εξελίξεων για της μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων είναι πιθανό οι ειδικοί να καταλήξουν ακόμη και στους 5 μήνες.

Πηγή: ethnos.gr

Image

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ