Εκδηλώσεις μνήμης για την ποντιακή γενοκτονία στην Κατερίνη

genoktoniap

Την Κυριακή 22 Μαΐου θα κορυφωθούν στην Κατερίνη οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Τετάρτη 18 Μαΐου

Οι Ποντιακοί Σύλλογοι Ν. Πιερίας και ο Δήμος Κατερίνης διοργανώνουν την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 18:30,  εκδήλωση για να τιμήσουν την 19η Μαΐου - Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στο πλαίσιο ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΠΟΝΤΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: «Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης διαμορφώνεται ως εξής:

Συνάντηση των Συλλόγων την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 18:30, στην πλατεία Ελευθερίας.

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Διανομή φυλλαδίου με θέμα την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας, Αρμενίων και Ασσυρίων.

Στις 20:30 άναμμα της φλόγας σε μικρά φαναράκια και πορεία προς το Μνημείο Γενοκτονίας.

Σύντομη ομιλία του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου.

Ενός λεπτού σιγή με υπόκρουση ποντιακής λύρας (μοιρολόι).

Μουσική επένδυση.

Εναπόθεση της φλόγας και αποχώρηση με αναγγελία των δράσεων των σωματείων για την Ημέρα Μνήμης.

Τετάρτη 18 έως Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Οργανώνεται με ευθύνη των Ποντιακών Συλλόγων του νομού Πιερίας Έκθεση φωτογραφίας μνήμης του ποντιακού Ελληνισμού στην Αστική Σχολή Κατερίνης με ώρες λειτουργίας 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00.

  Β. Ομιλίες για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού, σε όλα τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σε ημέρα και ώρα που θα καθορισθούν από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

 Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα μέχρι και τη Δύση του ηλίου της 22ας Μαΐου 2022.

 Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 22ας  Μαΐου 2022 μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης.

 'Ώρα 09:45' Στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση.

Την ομιλία θα εκφωνήσει μέσα στον Ιερό Ναό εκπρόσωπος των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας.

Θα ακολουθήσει πομπή προς την πλατεία γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ώρα 11:00' Στο μνημείο που βρίσκεται στην Πλατεία Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (επί της 19ης Μαΐου - απέναντι από το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης) θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, το Δήμαρχο Κατερίνης, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Π.Ε. Πιερίας και Διοικητή της XXIV Τ.Θ. Ταξιαρχίας, τον Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας, το Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Πιερίας, και το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης. Στεφάνια, επίσης, θα καταθέσουν εκπρόσωποι ποντιακών Σωματείων της Πιερίας καθώς και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων, Συλλόγων και Σωματείων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο. (Ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία μας).

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός 'Ύμνος.

genoktonia2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ