«Πρωταθλήτρια» Ευρώπης η Ελλάδα στις τιμές των καυσίμων

kausima

Με μπαράζ καθημερινών ανατιμήσεων στα καύσιμα έρχονται αντιμέτωποι οι οδηγοί που βλέπουν τη φωτιά στις τιμές της αντλίας όχι μόνο να μην σβήνει, αλλά να φουντώνει ανεξέλεγκτα. Τα ποσά που καλούνται να δώσουν για τις μετακινήσεις τους έχουν πλέον εκτιναχθεί στα ύψη.

Η μέση τιμή της βενζίνη έχει φτάσει τα 2,258 ευρώ το λίτρο, 60 λεπτά παραπάνω από τον Μάιο του 2021 και σχεδόν ένα ευρώ από τον Μάιο του 2020.

Στις μαρκίζες των πρατηρίων η κατάσταση είναι χειρότερη με τις τιμές να πλησιάζουν τα 2,5 ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στα νησιά ξεπερνούν τα 2,6 ευρώ με την κυβέρνηση να εξετάζει σημαντική παρέμβαση για τη μείωση των τιμών κυρίως στην νησιωτική Ελλάδα μετά τον Ιούνιο.

Ενδεικτικά, στην Αθήνα σε πρατήριο στην Κηφισίας η αμόλυβδη έφτασε να πωλείται προς 2,429 ευρώ στη Θεσσαλονίκη σε κατάστημα στην Κλεάνθους ανέβηκε στα 2,488 ευρώ ενώ οδηγοί στη Μήλο είδαν την αμόλυβδη ακόμα και στα 2,62 ευρώ το λίτρο. Οι οδηγοί πλέον βρίσκουν άλλους τρόπους να μετακινηθούν.

«Οι μετακινήσεις μου είναι περιορισμένες δεν κοιτάω να πάω με το αυτοκίνητο θα πάω με τα πόδια. Δεν το δουλεύω πολύ τον τελευταίο καιρό λόγω της βενζίνης, πιο πολύ με το μηχανάκι», λέει καταναλωτής στο OPEN.

Μειωμένη η κίνηση στα πρατήρια

Την ίδια ώρα, η κίνηση στα πρατήρια έχει μειωθεί κατά πολύ το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι οποίοι βλέπουν μικρή αποκλιμάκωση των τιμών μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Από την Τρίτη παρουσιάζεται μια μείωση η οποία θα ενταθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μείωση του τζίρου κατά 50% την τελευταία εβδομάδα», σημειώνει ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος Πρατηριούχων Αττικής.

Στο μεταξύ η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα μια φορά στην κορυφή της Ευρώπης όσον αφορά την ακρίβεια στο ρεύμα με 223,07€/mWH με την Ιταλία και τη Μάλτα να ακολουθούν από κοντά με 221,41€/mWH και οι δύο.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την επιτάχυνση της έγκρισης του εθνικού σχεδίου αποκλιμάκωσης των λογαριασμών ρεύματος από την 1η Ιουνίου. Έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών αναφέρει πως λόγω της ενεργειακής κρίσης κυρίως πολλές επιχειρήσεις πνίγονται στα χρέη και δηλώνουν πως δεν θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

πηγη: ethnos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ