Ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα

koronpoios

Δεύτερο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόκειται για ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

 

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σημερα 11/06 πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων και ήταν θετικός.

Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.

Εφεξής η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη.

Συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές

Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών Αρχών βρίσκονται νέα ύποπτα περιστατικά για την ευλογιά των πιθήκων. Ειδικότερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το οποίο και επιβεβαίωσε το πρωί του Σαββάτου το πρώτο κρούσματα στην Ελλάδα που είναι σε 59χρονο άνδρα, ερευνά νέες πιθανές περιπτώσεις.

Οι ειδικοί καθημερινά ελέγχους ύποπτες περιπτώσεις που θυμίζουν ευλογιά των πιθήκων με δεδομένο ότι υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για πιθανή μετάδοση.

Βέβαια ο κίνδυνος με τη συγκεκριμένη νόσο είναι εξαιρετικά μικρός καθώς θα πρέπει να υπάρχει στενή επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί.

Στη χώρα μας κατεγράφη το πρωί του Σαββάτου το πρώτο περιστατικό της ευλογιάς των πιθήκων το οποίο επιβεβαιώθηκε και εργαστηριακά από το ειδικό εργαστήριο στο ΑΠΘ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Μάλιστα σήμερα ολοκληρώθηκε από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ η μοριακή επιβεβαίωση και η περαιτέρω φυλογενετική ανάλυση του στελέχους που απομονώθηκε από τον ασθενή 59 ετών μετά από πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία. Ο 59χρονος ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σε απομόνωση στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

πηγή:ethnos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ