Παρεμβάσεις για τις καταστροφές σε καλλιέργειες καπνού στη βόρεια Πιερία

kapnokalliergeia

Σε αναφορά προχώρησε ο βουλευτής ΝΔ Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκου, μετά το αίτημα που υπέβαλλε με επιστολή του ο Καπνικός Συνεταιρισμός «ΝΕΟΚΟΠΑΚ» Κολινδρού, σχετικά με αντιμετώπιση των ζημιών που έχουν σημειωθεί  σε μεγάλη έκταση καλλιέργειας καπνού από την ασθένεια της φυτόφθορας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαραλιάκος υπέβαλε κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, στην οποία γνωστοποιεί ότι περισσότερα από 150 στρέμματα καπνού σε περιοχές της Βόρειας Πιερίας και ειδικότερα στα χωριά του Δήμου Πύδνας Κολινδρού (Κολινδρό, Παλαιόστανη, Σφενδάμη κ.α ), έχουν υποστεί  ζημία από τον ωομύκητα Phytophthora nicotianae (φυτόφθορα).

Ο Βουλευτής αιτήθηκε από τον Υπουργό να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες,  λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασθένεια της φυτόφθορας δεν εντάσσεται στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και να εξετάσει την δυνατότητα παροχής ενισχύσεως, στοχευμένα προς τους καπνοπαραγωγούς αλλά και να υπάρξει πρόβλεψη προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

Όπως τόνισε ο κ. Μπαραλιάκος στην αναφορά του προς τον Υπουργό, απαιτείται να δοθεί λύση άμεσα καθώς η παραγωγή καπνού αποτελεί έναν από τους βασικούς οικονομικούς πυλώνες του πρωτογενή τομέα της Πιερίας και οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται και το εισόδημα τους να μειώνεται σημαντικά.

Επιστολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες καπνού εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα των τελευταίων ημερών 

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των αγροτών επιδεικνύοντας την κοινωνική ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.
Σήμερα, Δευτέρα 08-08-2022, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου απέστειλε επιστολή προς τον ΕΛΓΑ, στην οποία εξέθετε τα προβλήματα από της ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες καπνού στην Τοπική Κοινότητα Καταχά του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, μετά από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα που έπληξε την περιοχή στα τέλη του Ιουλίου.
Αναλυτικά το κείμενο της σχετικής επιστολής έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ:   Προβλήματα σε καλλιέργειες καπνού στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού της Π.Ε. Πιερίας

 Αντικείμενο της παρούσας επιστολής αποτελούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί λόγω του καύσωνα στις καλλιέργειες καπνού στην περιοχή του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού.

Όπως έχει διαπιστωθεί από αυτοψία κλιμακίου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στις 3 Αυγούστου 2022, πράγματι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα ο παρατεταμένος καύσωνας ευθύνεται για τις εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού και συγκεκριμένα, στις καλλιέργειες καπνού στην τοπική κοινότητα Καταχά. Παρατηρήθηκαν μαράνσεις των φύλλων (μεταξύ 5° - 15°), που ξεκίνησαν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι οποίες οδηγούν σε ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Δεν παρατηρήθηκαν εμφανή συμπτώματα μυκητολογικών προσβολών.

Οι καπνοκαλλιέργειες αποτελούν διαχρονικά, δυναμική και παραδοσιακή καλλιέργεια για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εκτεταμένες ζημιές που προκαλούνται στην Πιερία εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη και την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τομέα του τόπου μας, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας.

Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε όπως σταθείτε αρωγοί στο πλευρό των καπνοκαλλιεργητών που έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειές τους.

Σας  ευχαριστώ θερμά για το διαχρονικό ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για τα προβλήματα της Πιερίας και των παραγωγών μας. Προσβλέπουμε σε μία  αγαστή συνεργασία, προσπαθώντας άοκνα για το καλό των πολιτών και του τόπου μας.

Με εκτίμηση,

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΤΗΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ 

 ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ