Εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον

koronoios masks

Σε τουλάχιστον 16 ευρωπαϊκές χώρες εξαπλώνεται η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε το φθινόπωρο, η οποία και ονομάστηκε «όρθρος». Πλέον, αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία.

Το όνομα «όρθρος» πήρε το στέλεχος CH.1.1 του κορονοϊού ανεπίσημα, από τον δικέφαλο σκύλο της ελληνικής μυθολογίας, αδελφό του Κέρβερου και της Λερναίας Ύδρας. Μέχρι στιγμής, όσον αφορά τα συμπτώματά του δεν θεωρείται παραλλαγή ανησυχίας, ωστόσο η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKSHA) παρακολουθεί την εξέλιξή του.

Οι εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα

Η ταχύτητα με την οποία ο «Όρθρος» εξαπλώνεται στη Βρετανία, υποδεικνύει ότι, σε σχέση με άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον μπορεί να πλεονεκτεί, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δεν διαθέτει ενδείξεις ότι ο «Όρθρος» είναι πιο μεταδοτικός από άλλα στελέχη. Πρόκειται, σύμφωνα με την UKSHA, για ένα από τα στελέχη με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να διαδεχθούν το στέλεχος BQ.1, το οποίο και επικρατεί σήμερα στη Βρετανία. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, πάντως, τα βρετανικά δεδομένα μπορεί να μην είναι ενδεικτικά για άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, στην οποία κυριαρχεί αυτή τη στιγμή το στέλεχος ΒΑ.5.

Ο «Όρθρος», από την πρώτη του εμφάνιση τον Νοέμβριο, έφτασε, την 1η Ιανουαρίου, να αντιστοιχεί στο 23,1% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως υποδεικνύουν γενετικά δεδομένα, το CH.1.1 προκαλεί έως και το 100% των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον Independent που επικαλείται μοντέλα του Ινστιτούτου «Σάνκγερ».

Όπως αναφέρει η UKSHA, ταυτόχρονα η εξάπλωση του στελέχους XBB.1.5, γνωστού ως «Kraken», παραμένει περιορισμένη στη Βρετανία, παρά τη μεγάλη εξάπλωση στις ΗΠΑ. Η Βρετανία, την εβδομάδα που τελείωσε στις 7 Ιανουαρίου, παρουσίασε μείωση κρουσμάτων κατά 28,5%, παρά το γεγονός ότι «όρθος» και «kraken» ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτικά στελέχη. Κρούσματα της υποαπαλλαγής CH.1.1 έχουν καταγραφεί και σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία, Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία και Ισλανδία, σύμφωνα με το ECDC. Επίσης, έχει ανιχνευθεί σε ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ, Ινδία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Αυστραλία.

πηγή: ethnos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ