Ένας χρόνος δράσης για τους Φίλους του Μουσείου Πόλης Κατερίνης

filoi mouseipolis

Τις ενέργειές τους για τη διάδοση της ιδέας ίδρυσης ενός μουσείου στην πόλη μας παρουσίασαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ««Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης».

Στη συνέντευξη τύπου που έγινε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στο γραφείο που τους έχει διατεθεί στο πρώην αρχοντικό Τσαλόπουλου, ο Γιάννης Ποικιλίδης, ο Αντώνης Κάλφας, ο Άρης Κασιμίδης και ο Γιάννης Ζαζόπουλος αναφέρθηκαν στην προσπάθεια που έχει γίνει το τελευταίο έτος, τόσο με τις εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί όσο και με τις συναντήσεις με θεσμικούς φορείς, πάντοτε με στόχο να ιδρυθεί και να στεγαστεί στην Κατερίνη ένα μουσείο που τόση ανάγκη έχει η πόλης μας.

Όπως σημείωσε ο κ. Ποικιλίδης ακριβώς ένα χρόνο, μετά την πρώτη παρουσίαση στο κοινό της πόλης, πάλι με αφορμή τη «Διεθνή Ημέρα Μουσείων»,  γίνεται ένας απολογισμός των δράσεων και κατατίθενται κάποιες σκέψεις για το μέλλον, τις οποίες όπως είπε «διστάζουμε να αποκαλέσουμε σχέδια πριν αποκτήσουν ολοκληρωμένη και υλοποιήσιμη μορφή».

«Η αλλαγή του τόπου διεξαγωγής της συνέντευξης μαρτυρά από μόνη της μια σημαντική εξέλιξη στην πορεία της διεκδίκησης για την ίδρυση ενός Μουσείου Πόλης στην Κατερίνη. Ο Δήμος Κατερίνης και ειδικότερα ο ΟΠΠΑΠ, κατανοώντας την ανάγκη να ενισχυθεί η φωνή των πολιτών που εκφράζεται μέσα από την Κίνηση των Φίλων του Μουσείου Πόλης ικανοποίησε το αίτημά  μας για τη στέγαση των δράσεών μας και μας διέθεσε το γραφείο  στο οποίο βρισκόμαστε, στο ιστορικό κτίριο της πρώην οικίας Τσαλόπουλου που σήμερα αποκαλούμε «Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες». Στο σημείο θα πρέπει να εξάρουμε τη συμβολή του προέδρου του ΟΠΠΑΠ κ. Γιάννη Νταντάμη για την αμέριστη και ουσιαστική συμπαράστασή του στις επιδιώξεις μας.  Για εμάς είναι ένα μικρό βήμα προς το στόχο με αξία τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική, καθώς φιλοξενούμαστε πλέον σε ένα κτίριο που ταυτίζεται με την πόλη ως τοπόσημο και ως εικονογραφία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ποικιλίδης.

Μιλώντας για τις δράσεις αναφέρθηκε στη συναυλία λαϊκής και έντεχνης μουσικής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο (3.7.2022) στο ανοιχτό θέατρο του πάρκου με την πολύτιμη και αφιλοκερδή συμμετοχή παλιών και νέων καλλιτεχνών της πόλης μας. «Ο σκοπός ήταν να επικοινωνήσουμε την παρουσία μας με όχημα τη μουσική και οδηγό την ομάδα των μουσικών η οποία αποτελεί πυλώνα και ιδρυτικό τμήμα της «Κίνησης».  Το σύνθημα που υιοθετήσαμε τότε για τις ανάγκες της εκδήλωσης «Ένα Μουσείο για την Πόλη μας», καθιερώθηκε πλέον ως σταθερό αίτημα προς όλη την κοινότητα και τους θεσμούς της μέχρι να ζήσουμε την υλοποίησή του».  

Έως τον περασμένο Νοέμβριο έγιναν αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τη δημοτική αρχή και η «Κίνηση» έλαβε την απόφαση να αποκτήσει νομική μορφή προκειμένου να εξυπηρετείται η ανάγκη της επίσημης συνομιλίας και συνεργασίας με τους  φορείς του τόπου. Έτσι στις 2 Δεκεμβρίου ιδρύθηκε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Φίλοι Μουσείου Κατερίνης» με βασικό σκοπό την «προώθηση της πρότασης για την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Πόλης στην Κατερίνη» με διάφορες  ενέργειες και δράσεις.

Στις 15 Νοεμβρίου 2022 έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Δρ. Ιστορίας Αιμιλίας Σαλβάνου «Πώς μαθαίνουμε ιστορία χωρίς να τη διδαχθούμε» προκειμένου να ενημερωθούμε για τους διάφορους τρόπους με τους οποίους διαχέεται η ιστορική γνώση στην κοινότητα, πέραν της ακαδημαϊκής οδού, μεταξύ των οποίων είναι φυσικά και η μουσειακή εκπαίδευση.       

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς και στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρουσιάστηκε από τον απελθόντα Πρόεδρο κ. Φάνη Τερζόπουλο, ο οποίος επίσης έδειξε το ενδιαφέρον του και τη συμπαράστασή του στο διάστημα της θητείας του, μια συνοπτική μορφή της πρότασης για την ίδρυση Μουσείου Πόλης με σκοπό να ακολουθήσει μια άλλη αναλυτικότερη και με την παρουσία των μελών της «Κίνησης».

Στη συνέχεια στις 28 Ιανουαρίου 2023 οι Φίλοι του Μουσείου διοργάνωσαν την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Μουσεία πόλης στην Ελλάδα: Αναγκαιότητες, οράματα και προκλήσεις. Μια συζήτηση με αφορμή την Κίνηση Πολιτών για την ίδρυση Μουσείου Πόλης στην Κατερίνη». Την ημερίδα πλαισίωσαν και τίμησαν με την παρουσία τους σπουδαίοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και επιστήμονες όπως η κ. Μάρλεν Μούλιου, Επικ. Καθηγήτρια Μουσειολογίας ΕΚΠΑ, η κ. Αίγλη Δημόγλου, Δρ Ιστορίας,  προϊσταμένη Διεύθυνσης Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π Δήμου Βόλου, η κ.  Ιουλία Πεντάζου, Επίκ. Καθηγήτρια Ανθρ. Επιστημών & Ψηφιακών Μέσων, Πανεπ. Θεσσαλίας, η κ.   Μαρία Βλαχάκη, Ιστορικός, Δρ Ιστορικής και Μουσειακής Εκπαίδευσης, Πανεπ. Θεσσαλίας, ο κ.  Νικόλαος Γραίκος, Δρ Ιστορίας Τέχνης ΑΠΘ, η κ.  Μαρία Χρυσοχοΐδου, προΐστ. ΓΑΚ Ν.Πιερίας, και η κ.  Βίκη Μανιάτη, Αρχιτέκτων, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ Πιερίας.  

Η επόμενη δράση των Φίλων του Μουσείου Πόλης αφορούσε μια ιστορική στιγμή της πόλης και συγκεκριμένα την εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κατερίνης με θέμα «Στην Κατερίνη της Κατοχής, μαρτυρίες και μνήμες από μια δύσκολη εποχή με αφορμή μια συναυλία κλασικής μουσικής του 1944». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 στην επάνω αίθουσα του συνεδριακού μεγάρου με τη συνεργασία ομάδας εξαιρετικών μουσικών της πόλης και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και τα επαινετικά σχόλια πολλών από τους παραβρισκόμενους.      

filoi mouseipolis1

Στις αρχές Μαΐου οι Φίλοι του Μουσείου δέχθηκαν μια πρόταση από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης να συμμετάσχουν με παρουσίαση της «Κίνησης» και των δράσεών της στο πλαίσιο ενός project του σχολείου με θέμα: «Ο Τουρισμός στο Δήμο Κατερίνης: Υπάρχουσα κατάσταση και προοπτική». Όπως τονίστηκε «η εμπειρία από την παρουσία μας στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν απρόσμενα θετική καθώς τόσο η  αποδοχή της πρότασης δημιουργίας ενός Μουσείου Πόλης στην Κατερίνη όσο και το ενδιαφέρον που έδειξαν εκπαιδευόμενοι και καθηγητές μας πρόσφερε την απαραίτητη ενέργεια για τη συνέχεια. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την πολύ δραστήρια διευθύντρια  κ. Δριστά Χρυσαυγή για την ξεχωριστή φιλοξενία και το ζεστό κλίμα».

Πολύ σημαντικές υπήρξαν οι συναντήσεις τόσο στις 4 Απριλίου όσο και στις 18 Μαΐου με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η οποία όπως τόνισε ο κ. Ποικιλίδης έδειξε έμπρακτα την πρόθεσή της να βοηθήσει στην επιτυχία του εγχειρήματος. «Έτσι, με απόφασή της παραχωρήθηκαν γραφείο και καρέκλες για τις ανάγκες εξοπλισμού του γραφείου, και επίσης ανακοινώθηκε ότι εγκρίθηκε το αίτημά μας για την κάλυψη της δαπάνης ενημερωτικού εντύπου σχετικά με τις δράσεις της Κίνησης και τις προοπτικές της πρότασης για την ίδρυση Μουσείου Πόλης, ενώ η ίδια δεσμεύθηκε να βοηθήσει παντοιοτρόπως αξιοποιώντας το θεσμικό της ρόλο».

Προσεχώς, οι Φίλοι του Μουσείου σχεδιάζουν την παρουσία τους στο δημοτικό συμβούλιο με μια αναλυτική πρόταση και τη διεκδίκηση μιας δεσμευτικής απάντησης, την παρουσίαση ενός βιβλίου στην αυλή του κτιρίου του «Κέντρου Τεχνών Εννέα Μούσες», την πραγματοποίηση μιας δράσης σε σχέση με το ρόλο που διαδραμάτισε ο Σταθμός και ο Σιδηρόδρομος στη σύγχρονη ιστορία της πόλης, έναν ιστορικό περίπατο στο Δημοτικό Κήπο (Κεντρικό Πάρκο) και το πιο μεγαλεπήβολο εγχείρημα, τη διοργάνωση ενός επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Πρόσφυγες στην Πιερία» στις αρχές Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Κάλφας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ζούμε σε μία πόλη που δεν έχει δυστυχώς πολιτιστικές υποδομές, καθώς 113 χρόνια μετά την απελευθέρωση η Κατερίνη δεν έχει μία Δημοτική Πινακοθήκη, ένα Δημοτικό Θέατρο, ενώ όπως είπε αναμένουμε να παραδοθεί κάποτε το Μέγαρο Πολιτισμού. «Είναι μία πολύ καλή προσπάθεια και ο κόσμος το έχει αντιληφθεί, να δημιουργηθεί επιτέλους κάτι στην πόλη μας» είπε ο κ. Κάλφας και πρόσθεσε ότι με το Συνέδριο που έγινε έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι μπορούμε να κάνουμε ένα μουσείο σε κάποιους χώρους, αρκεί να αποφασίσει ο Δήμος Κατερίνης και να αναλάβει την υλοποίησή του.

Οι Άρης Κασιμίδης τόνισε ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι Φίλοι του Μουσείου Πόλης Κατερίνης δεν είναι απλώς ένα ακόμη σωματείο που έχει ιδρυθεί, αλλά έρχεται να συμπληρώσει ένα σημαντικό ιστορικό και συναισθηματικό κενό που υπάρχει ώστε να γίνει στην πόλη ένα μουσείο που τόσο το έχει ανάγκη. Επίσης, πρόσθεσε ότι η κοινή αυτή προσπάθεια ένωσε ανθρώπους πολλών ηλικιών και τάξεων που έχουν έναν κοινό στόχο, να γίνει πράξη κάτι που αποτελεί ένα χρέος μας προς την πόλη.

Τέλος, ο Γιάννης Ζαζόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή των μουσικών στην προσπάθεια αυτή και σημείωσε ότι πρέπει να αντιληφθούν οι νέοι άνθρωποι το πόσο σημαντικό είναι για την πόλη να καταγράψει την ιστορία της σε ένα σύγχρονο μουσείο που θα τα περιλαμβάνει αντικείμενα όλων των μορφών τέχνης. «Όλη την ιστορία της πόλης την ακούγαμε πάντα από αφηγήσεις. Σήμερα που η τεχνολογία έχει προχωρήσει μπορεί η ιστορία να καταγραφεί και αυτό αποτελεί και μία υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαζόπουλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ