Menu

Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη: «Προτεραιότητες η ορθή και δίκαιη κατανομή των πόρων και η ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης και της περιφέρειας»

Η Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη,  δικηγόρος και εν ενεργεία δημοτική σύμβουλος συμμετέχει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ανανέωση Τώρα» με επικεφαλής τον Γιώργο Νταντάμη.

Η κ. Νταρλαγιάννη μιλά στο e-pieria.gr για την εμπειρία της στο δημοτικό συμβούλιο, για τις προτεραιότητες της επόμενης αυτοδιοικητικής περιόδου που έχει ως επίκεντρο την ορθή και δίκαιη κατανομή των πόρων, την προτεραιοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, την ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης και της περιφέρειας, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ενίσχυση της συμμετοχικότητας, και την απαγκίστρωση από την παραδοσιακή πελατειακή και κοντόφθαλμη διαχείριση. 

Μετά από πέντε χρόνια συμμετοχής σας στο δημοτικό συμβούλιο, είστε εκ νέου υποψήφια στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Ποια είναι η εμπειρία σας ως τώρα στη θητεία σας στο δημοτικό συμβούλιο.

Απαιτητική μεν, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα! Στη θητεία αυτή έκανα τη «μαθητεία» μου στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού. Γνώρισα τον διοικητικό τρόπο λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών και οργανισμών και διαπίστωσα τις παθογένειες, τις δυσλειτουργίες και τις στρεβλώσεις, που επιβάλλεται να διορθώσουμε, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση του πολίτη σ’ αυτές. Η θητεία μου αυτή ήταν γόνιμη, διότι από την ενδελεχή μελέτη των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, τη διαρκή παρουσία στα δημοτικά συμβούλια και τις επιτροπές, την ενεργή συμμετοχή μου σ’ αυτά με ερωτήσεις, τοποθετήσεις και κυρίως με προτάσεις, απέκτησα τη δύναμη της γνώσης του τρόπου λειτουργίας του θεσμού. Με την εμπειρία αυτή έχω τη βεβαιότητα σήμερα ότι μπορώ να είμαι χρήσιμη, να προσφέρω λύσεις στα προβλήματα και να παραγάγω θετικό έργο προόδου κι εξέλιξης.     

Ως δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης διαπίστωσα τα ελλείμματα δημοκρατίας και διαφάνειας, τα οποία επέτρεπε/εξέτρεφε το προηγούμενο δημαρχοκεντρικό εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Διαπίστωσα, επίσης, ότι η νυν Δημοτική Αρχή, εκμεταλλευόμενη την απόλυτη πλειοψηφία (60%) που της έδινε το εκλογικό σύστημα, ασκούσε τη διοίκηση του Δήμου συγκεντρωτικά, με ιδιοκτησιακή αντίληψη, λαμβάνοντας τις αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών κι εκτός του δημοτικού συμβουλίου, τη λειτουργία του οποίου συστηματικώς κι εκ προθέσεως απαξίωνε, υποβιβάζοντάς το σε τυπικό - διεκπεραιωτικό όργανο.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες του Δήμου μας;

- Χαμηλής ποιότητας καθημερινή ζωή. Προβλήματα στην κυκλοφορία πεζών κι οχημάτων, προβλήματα στάθμευσης, έλλειψη κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων πρασίνου και αναψυχής, απορρίμματα κ.ά.  

- Το γραφειοκρατικό - δυσλειτουργικό σύστημα, που ευνοεί τις πελατειακές σχέσεις της δημοτικής αρχής και δυσκολεύει την εξυπηρέτηση των δημοτών, με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται ο φαύλος κύκλος της αναγκαιότητας χρήσης μεσαζόντων - παραγόντων.

Συνολικά, θα έλεγα ότι οι δημότες είναι αποκλεισμένοι από τη λήψη αποφάσεων για τον τόπο τους και την καθημερινότητά τους. Και τούτο γίνεται σκοπίμως από τη δημοτική αρχή, η οποία με τον τρόπο αυτό «εκπαιδεύει» τους δημότες στη μη συμμετοχή στα κοινά, καλλιεργώντας τους την πεποίθηση ότι δεν έχουν φωνή και δύναμη και αν κάτι γίνει προς εξυπηρέτησή τους, τότε το οφείλουν στον καλό Δημοτικό Άρχοντα, στον οποίο νιώθουν κι υποχρεωμένοι. Επίδειξη ισχύος κι αντιστροφή της πραγματικότητας. Ο Δήμος οφείλει να εξυπηρετεί όλους και το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα των δημοτών, δηλαδή η μη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων. Η τεχνητώς προκαλούμενη αδυναμία συμμετοχής τους, γεγονός επικίνδυνο για τη δημοκρατία γενικότερα.

Ως αντιπολίτευση ποια θέματα αναδείξατε και πού επικεντρώσατε την κριτική σας;

Αναδείξαμε τα ελλείμματα δημοκρατίας και διαφάνειας, χαρακτηριστικά που κυριαρχούν στον τρόπο άσκησης της διοίκησης από την παρούσα δημοτική αρχή και διατρέχουν όλο το έργο της.

Στη διάρκεια της θητείας μας ερχόμασταν συνεχώς αντιμέτωποι με την ιδιοκτησιακή αντίληψη της δημοτικής Αρχής, η οποία επί 13 χρόνια χτίζει σταδιακά και μεθοδικά ένα σύστημα πελατειακών δικτύων, το οποίο στην παρούσα τρίτη θητεία της Διοίκησης, ήταν εδραιωμένο και συμπαγές.

Μπορώ να σας αναφέρω πολλά παραδείγματα, όπου η Δημοτική Αρχή αποφάσιζε χωρίς διαφάνεια, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς δημόσια λογοδοσία, χωρίς απολογισμό. Π.χ. το Πάρκο των Χρωμάτων, το οποίο λειτούργησε τρία (3) χρόνια και ακόμη δεν έχει γίνει ούτε ένας οικονομικός απολογισμός, οι προσλήψεις με δίμηνες συμβάσεις, οι προσλήψεις υδρονομέων, οι απευθείας αναθέσεις σε «ημετέρους» επαγγελματίες κάθε είδους, οι επιχορηγήσεις κι επιδοτήσεις συλλόγων κατά το δοκούν κ.ά.

Με επιμονή και μαχητικότητα καταφέραμε να δημιουργήσουμε σημαντικές ρωγμές στα «αρραγή» πελατειακά δίκτυα (εφαρμογή κριτηρίων στις θέσεις των παιδικών σταθμών, πρόσκληση ενδιαφέροντος σε όλους τους συλλόγους για επιχορηγήσεις από το Δήμο κ.ά.).

Υπερασπισθήκαμε το δικαίωμα των δημοτών για ίση μεταχείριση από τη Δημοτική Αρχή. Και ταυτόχρονα αγωνιστήκαμε για την ανάδειξη της υποχρέωσης της Δημοτικής Αρχής σε ισονομία και ισοπολιτεία όλων των δημοτών, χωρίς αποκλεισμούς.

Ποιες θα είναι οι κύριες προτεραιότητές σας για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο;

Η επόμενη αυτοδιοικητική περίοδος θεωρώ ότι είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, διότι οι Δήμοι θα έχουν ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία ανασυγκρότησης της χώρας μετά την κρίση. Συνεπώς, κύρια προτεραιότητα είναι η ορθή και δίκαιη κατανομή των πόρων, η προτεραιοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, η ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης και της περιφέρειας, η εμβάθυνση της δημοκρατίας, η ενίσχυση της συμμετοχικότητας, η απαγκίστρωση από την παραδοσιακή πελατειακή και κοντόφθαλμη διαχείριση, η επικράτηση της αξιοκρατίας. Το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, σκοπεύει στα παραπάνω, διότι αντικαθιστά το κυρίαρχο αποφασιστικό όργανο του Δήμου. Καταργεί τη μονοπρόσωπη εξουσία του Δημάρχου κι εγκαθιστά ως κυρίαρχο το συλλογικό όργανο του δημοτικού συμβουλίου.

Κύρια προτεραιότητα, επίσης, είναι να διαμορφώσουμε έντιμες σχέσεις της διοίκησης με τους πολίτες, βασισμένες στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Να αντιπαλέψουμε την εδραιωμένη νοοτροπία της ανάθεσης σε μεσάζοντες – παράγοντες και να εμπλέξουμε ενεργά κι ουσιαστικά τους δημότες στα του Δήμου μας.   

Να σχεδιάσουμε ένα νέο τρόπο διοίκησης, βελτιώνοντας τη διαδικασία εφαρμογής της κάθε πολιτικής, με την αποδοτικότερη οργάνωση ανθρώπων και διαδικασιών, ώστε να εξαλειφθούν οι παθογένειες της δυσλειτουργικής διοίκησης, που για να κινηθεί σήμερα απαιτούνται πελατειακές διαμεσολαβήσεις.

Γιατί με το Γιώργο Νταντάμη και το συνδυασμό «Ανανέωση Τώρα»;

Γιατί είναι ο μόνος συνδυασμός πραγματικά ανεξάρτητος, με την έννοια ότι δεν φέρει κανενός είδους εξαρτήσεις από κανένα πολιτικό κόμμα, δεν έχει χορηγούς ή σπόνσορες, δεν διαπλέκεται φανερά ή υπογείως με συμφέροντα.  

Είναι ένας συνδυασμός πολυσυλλεκτικός, αποτελούμενος από άτομα με διαφορετικές καταβολές, αλλά με κοινό αναπτυξιακό όραμα σε τοπικό επίπεδο, που μέσα από ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα και με την ενεργή συμμετοχή των δημοτών και των υγιών παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, θα εκσυγχρονίσει το Δήμο μας και θ’  αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας.

Ο επικεφαλής μας Γιώργος Νταντάμης συγκρότησε το αυτοδιοικητικό μας σχήμα, καλώντας όλους εμάς να συνεργαστούμε σ’ ένα συνδυασμό νίκης κι ευθύνης. Η αξιοπιστία του συνδυασμού μας ενισχύεται από τη διαδρομή, την εντιμότητα, την ακεραιότητα κι την εμπειρία όλων των συμμετεχόντων.  

Αποφάσισα τη συμμετοχή μου σ’ αυτό το συνδυασμό και τη διάθεση των δυνάμεών μου στην παρούσα συγκυρία της απλής αναλογικής, έχοντας την πεποίθηση ότι με τη γνώση και την εμπειρία που απέκτησα μπορώ να συμβάλλω στο όραμα για ένα Δήμο για όλους, χωρίς αποκλεισμούς, ένα Δήμο που αξίζει να ζεις.

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.