Menu

Επανέρχεται το θέμα του υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Δημοκρατίας

plat dimokr

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την έναρξη των εργασιών ανάπλασης της πλατείας Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη), από το Δήμο Κατερίνης και ενόψει δημοτικών εκλογών επανέρχεται στην επικαιρότητα το διαχρονικό ζήτημα του αιτήματος για την κατασκευή ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης. Το θέμα είχε τεθεί από τις αρχές του 2000 όταν επί θητείας του Γιάννη Αμοιρίδη ξεκινούσε η διαδικασία για την εξαγορά του ιδιωτικού κομματιού της πλατείας και εμφανιζόταν ως προεκλογική δέσμευση στα προγράμματα του σημερινού δημάρχου Σάββα Χιονίδη, έως το 2010.

Η αλήθεια είναι ότι η κατασκευή της πλατείας αφαίρεσε αρκετές θέσεις στάθμευσης στην περιοχή, όμως το ερώτημα που μπαίνει είναι αν χρειάζεται ή όχι ένα τέτοιο πάρκινγκ σε ένα τόσο κεντρικό σημείο της πόλης. Σε άλλα ερωτήματα που έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης, είναι αν είναι ακριβή η κατασκευή του καθώς και αν προτίθεται να δοθεί σε ιδιώτη ώστε να το κατασκευάσει αυτός και να το εκμεταλλεύεται, ωσότου κάνει απόσβεση. Ακόμη, το πόσο θα στοιχίσει χρόνος στάθμευσης για τους οδηγούς που θα το επιλέγουν. Αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να μας τα διευκρινίσουν όσοι θα συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου.

Βέβαια, σε προμελέτη που είχε γίνει και δόθηκε στη δημοσιότητα, η οποία διερευνούσε τη δυνατότητα δημιουργίας του υπόγειου χώρου στάθμευσης, περιελάβανε τρία σενάρια,  την κατασκευή ενός πλήρως αυτοματοποιημένου πάρκινγκ 500, 800 ακόμη και 1.000 θέσεων στάθμευσης. Το κόστος κατασκευής, που προφανώς κρίθηκε απαγορευτικό, θα καλυπτόταν ή με δανεισμό από το Δήμο Κατερίνης ή θα δινόταν στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω μιας σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ο ανάδοχος θα αναλάμβανε την κατασκευή, τη λειτουργία, αλλά και τη συντήρηση του πάρκινγκ. Το κόστος, σύμφωνα με την προμελέτη, ανέρχονταν από 7.100.840 ευρώ έως 13.193.277 ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα, την κατασκευή του πάρκινγκ έθεσε ως προγραμματική θέση στην πρεμιέρα της προεκλογικής του εκστρατείας και μάλιστα στην πρώτη του ομιλία τον περασμένο Ιούλιο, ο υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης Θανάσης Λιακόπουλος. Ο Θανάσης Λιακόπουλος που βρισκόταν στον πυρήνα της δημοτικής ομάδας του νυν δημάρχου Σάββα Χιονίδη, διετέλεσε αντιδήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, προφανώς  γνωρίζει καλύτερα για ποιο λόγο το έργο δεν επιχειρήθηκε καν να κατασκευαστεί. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ 

Η συζήτηση για το πάρκινγκ επανήλθε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, όταν ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, μιλώντας για τις αποπληρωμές των δανείων που έχει ο Δήμος Κατερίνης, αναφέρθηκε στο δάνειο που σύναψε ο Δήμος για την εξαγορά του ιδιωτικού τμήματος της πλατείας Δημοκρατίας. Μπορεί για αυτό το λόγο ο Δήμος να έδωσε περίπου 1,6 εκ. ευρώ όμως χρήματα για την κατασκευή του πάρκινγκ δεν βρέθηκαν ποτέ.

Μάλιστα, στη συνεδρίαση, ο δήμαρχος χαρακτήρισε αφελείς όσους θέτουν και πάλι το ζήτημα του πάρκινγκ και ότι κοροϊδεύουν όσους δεν έχουν άποψη. «Με αφέλεια λένε κάποιοι ότι μπορούμε να κάνουμε το πάρκινγκ στην πλατεία δημοκρατίας. Εμείς έχουμε τις μελέτες έτοιμες και λέω δημόσια εδώ, ας ξεκινήσουν να κάνουν το μισό πάρκινγκ που υπάρχει δίπλα της τάξης των 5-7 εκατομμυρίων ευρώ. Εμείς τις μελέτες τις έχουμε και βγάλαμε ότι το πάρκινγκ θα κόστιζε κατά μέσο όρο από 4 -7 ευρώ το δίωρο. Αν λοιπόν, έχετε ανθρώπους στον ιδιωτικό τομέα, που θα ήθελαν να το κάνουν, ας μην το κάνουν όλο, ας κάνουν το μισό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, λέγοντας ουσιαστικά ότι η κατασκευή του πολυώροφου υπόγειου πάρκινγκ είναι ασύμφορη τόσο για το δήμο όσο και για κάποιον ιδιώτη.

Και κατέληξε στην τοποθέτησή του λέγοντας: «Βαρεθήκαμε να ακούμε εξυπνακισμούς και να κοροϊδεύουμε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν άποψη… Ας μπαίνει και λίγος φράχτης στον λαϊκισμό».

Τη θέση του δημάρχου σχολίασε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης ο οποίος θύμισε στον κ. Χιονίδη ότι η κατασκευή του πάρκινγκ ήταν στο προεκλογικό του πρόγραμμα και είπε ότι αμφισβητείται από κάποιος αν το έργο θα στοιχίσει τόσο πολύ και πως αυτό το έργο δεν συζητήθηκε ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο.

Θ.Κ.


2006  

2010 

Στα προεκλογικά προγράμματα του συνδυασμού Πολίτες σε Δράση το πάρκινγκ αναφέρεται τόσο το 2006 όσο και το 2010.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πλατεία, η ανάπλαση και ένα υπόγειο πάρκινγκ

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.