Να μην μας πιάσει ο τουρισμός*

allileggiiadiaforia

Μπορεί ο Δημήτρης Βίτσας να διαβεβαίωσε τον Κώστα Κουκοδήμο και τον Κώστα Δημόπουλο ότι δεν υπήρξε ποτέ σκέψη να γίνει το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Λιτόχωρο, όμως, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, τους υπέδειξε ως σχεδιαζόμενη περιοχή, αυτή των εγκαταστάσεων των πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, στην περιοχή της Λόκοβης.

Να θυμίσουμε ότι ο χώρος του ΨΝΠΟ παραμένει κλειστός εδώ και μία δεκαετία και από τότε έχει παραμείνει αναξιοποίητος και κάθε τόσο εμφανίζονται διάφορα σενάρια για την εκμετάλλευσή του ή την προσωρινή του χρήση για διαφόρων ειδών υποδομές. Συγκεκριμένα,  είχε προταθεί να μετατραπεί σε χώρος φυλακών, αλλά και σε χώρος αποκατάστασης για ανθρώπους με αναπηρία, όπως και για θρησκευτικό τουρισμό.

Σήμερα, παρουσιάζεται ως μία καλή λύση, για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων. Εκεί που όπως αφήνεται να φανεί στο δελτίο τύπου του Δήμου Δίου – Ολύμπου, δεν ενοχλεί το τουριστικό προϊόν της παραλιακής ζώνης της Πιερίας. Και προφανώς κανέναν δεν τον πειράζει, οσονούπω, αφού είναι ψηλά στο βουνό, στον Καποδιστριακό Δήμο Πέτρας (σήμερα ανήκει στο Δήμο Κατερίνης) κοντά στον Άγιο Δημήτριο (!) και εκεί ίσως μένουν λιγότεροι και πιο πειθήνιοι ψηφοφόροι.

Το σίγουρο είναι, ότι μέχρι στιγμής φαίνεται ξεδιάντροπα η ανεπάρκεια συγκεκριμένων πολιτικών παραγόντων της Πιερίας, κυρίως των τριών κυβερνητικών βουλευτών, που για ακόμη μια φορά (βλ. Ανδρομάχη), αντί να φροντίσουν να λάβουν συγκεκριμένη πληροφόρηση και να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, περί άλλων τυρβάζουν. Για να απαντήσουν τόσο στο φόβο των γηγενών, που κάποιοι βέβαια τον εκμεταλλεύονται για πολιτικούς σκοπούς, όσο και στην αγωνία των ίδιων των προσφύγων για το που θα μείνουν και σε αξιοπρεπείς συνθήκες, μακριά από τη σημερινή εξαθλίωση.

Εξάλλου, δεν είναι μόνο οι καθ’ έξην ξενοφοβικές φωνές που πρέπει να σταματήσουν να παίζουν το κυρίαρχο ρόλο στο δημόσιο λόγο. Πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι φωνές αλληλεγγύης των πολιτών, που κάνουν έκκληση προς την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση να αναλάβει έναν ρόλο στην υπόθεση της στήριξης των προσφύγων και των μεταναστών και ακόμη περιμένουν να γίνει κάτι από πάνω προς τα κάτω. Γιατί η ως τώρα στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό στην Πιερία, μοιάζει με εκείνο, το ψηφίζουμε μνημόνια, αλλά είμαστε ευαίσθητοι και κάπου κάπου κατεβαίνουμε και σε καμία απεργία εναντίον του εαυτού μας..

.Θ.Κ.

*Όταν στην Ελλάδα εμφανίστηκαν τα πρώτα δείγματα τουριστικής ανάπτυξης, ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος περί τουρισμού, με βασικές προδιαγραφές για τις υποδομές των τουριστικών περιοχών. Τότε, αν κάποιος παρενέβαινε το νόμο, του έλεγαν "πρόσεξε, θα σε πιάσει ο τουρισμός"...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image