Menu

Όχι, έξω από το πατάρι... Θα σε πιάσει ο τουρισμός!

Αχ καψερέ κυρ Παντελή, τί ήταν αυτό που έπαθες! Δεν ήξερες, δεν ρώταγες, δεν διάβαζες τα νέα που κάθε τόσο γράφουν, ντο νουνίζει ο δήμαρχος;

 

Κάθε απόγευμα, ο γείτονάς μου το είχε συνήθιο. Να πίνει τον καφέ του σε καφενείο παραδοσιακό του κέντρου, μαζί με τον γαμπρό της κυρά Δέσποινας, τον πυροσβέστη , που ήξερε καλά το τάβλι  και θύμωνε όταν καθόταν δίπλα του ο γκαντέμης ο δάσκαλος. Έτσι, ένα απόγευμα καλοκαιρινό, σε κρίσιμη στιγμή, ανάμεσα σε ντόρτια και εξάπορτο, διέκοψε την παρτίδα, άνθρωπος με πράσινη στολή, απεσταλμένος της αρχής της δημοτικής. "Διαθέσιμος και αν είμαι, κάνω τη δουλειά μου", τους είπε και ότι πρέπει να σηκωθείτε, γιατί έφθασε αυτός ο χρόνος ο εύλογος και ο ευλογημένος, να ξηλώσουμε το πατάρι που στρογγυλοκάθεστε, αλλά και να σταματήσουμε αυτό το αναθεματισμένο το τάβλι, γιατί το προστάζει ο νόμος".

"Και γιατί εμάς, διάλεξε ο δήμαρχος να σηκώσει από την παρτίδα, όταν τόσα χρόνια μάθαμε να τελειώνουμε το τάβλι, για να ξέρουμε ποιος θα πληρώσει στο τέλος τους καφέδες; Τώρα χάσαμε τη σειρά μας", απάντησαν, ετοιμόλογοι σαν ήταν."Γιατί έχουμε εντολή ρητή, ότι το τάβλι εμποδίζει, καθώς θεωρείται μόνιμη και σταθερή κατασκευή και από τούδε και στο εξής, μόνο τζένγκα και μονόπολη μπορεί να παίζει η αφεντιά σας", τους είπε ο δημοτικός ο αστυνόμος και τους έδειξε και χαρτί υπογεγραμμένο.

"Βρε κακό, τον τελευταίο τον καιρό, να τους πειράζει όλους, που πίνουμε αμέριμνοι το καφεδάκι μας και μια να σε ενοχλούν άλλοι με φυλλάδια, άλλοι με μαϊμούδες παραμάσχαλα, άλλοι με χαρτομάντιλα και άλλοι τώρα με φιρμάνια! Ο Δήμαρχος δεν ήταν που μας είπε, εδώ θα αράζετε και μην φοβάστε τίποτα, αφού πεζοδρόμια αερίζονται και τα σκουπίδια θα θάβω σε πηγάδια, αλλά και ποτάμι θα περνά να σας δροσίζει; Τί τον έπιασε τώρα και ολοένα φωνάζει και παραιτήθηκε λέει για χρέη των καπ. Αγούτο το καπ, ντο παν εν; 

Και ο δάσκαλος, και αυτός δεν πίνει πια καφέ μαζί μας. Εθεάθη σε πορεία να φωνάζει να σηκωθούν όλοι από το καφενείο, να πάνε και αυτοί λέει να περπατήσουν σούρτα - φέρτα τον πεζόδρομο, για να σκάσει ο υπουργός και ο βουλευτής που σώζει το δάσος και καίει το δέντρο, να σωπάσει. Μάλλον, εσύ φταις και μην εξανίστασαι κυρ Ανέστη - πυροσβέστη, που τον έλεγες γκαντέμη τον δάσκαλο και άλλο δεν κάθεται μαζί μας και φωτιές μας ανάβει τώρα σε διαδηλώσεις και χάνουμε την ηρεμία μας. Και σε μάζωξη πολιτική πηγαίνει και σε συναυλία με τραγούδια ανταρτικά και αγωνίζεται και αγκομαχάει και φέτος στο εξοχικό στη Βερδικούσια δεν θα πάει.

Θύμωσε τότε ο κυρ Παντελής, με την ανήκουστη αυτή απόφαση του Δημάρχου και πήγε σε συμβούλιο δημοτικό, να διαμαρτυρηθεί που ποινικοποιήσανε το τάβλι και έχασε την παρέα του, την εκλεκτή. Γιατί είχε άνθρωπο δικό του, συγχωριανό, που ψήφισε στις εκλογές, αφού του 'κανε το χωράφι ποτιστικό και θα μιλούσε εκείνο το βράδυ για το θέμα του. Πως το τάβλι είναι ιερό σε αυτή την πόλη, θα έλεγε και ακόμη πως τα έθιμα δεν πρέπει να λησμονάμε, όπως και την πατρίδα μας που τη χορεύουμε σε τριήμερα.

Και εκεί τα άκουσε όλα. Για τον καφετζή που δεν είχε να πληρώσει και πως θα ήταν έκπτωτος αν συνέχιζε να κοροϊδεύει τις αρχές και να μην τους πληρώνει χρήματα για το τάβλι που στήνεται δημόσια. Αλλά έμαθε επίσης, πως το τάβλι το χρεώνουν και αυτοί και όχι μόνο ο Παναής ο καφετζής και μετρούν τα ζάρια για να ξέρουν τι θα πληρώνει το κάθε κατάστημα.

Αλλά έκπληξη του ήρθε, όταν κάποιος είπε πως ανεξάρτητος αγάς θα κατέλθει και πάλι στις εκλογές και θα τρώει είδη υγιεινής για να μην λερώνει το στόμα του με πολιτικές κουβέντες που γίνονται στα καφενεία των πεζοδρόμων. Και άκουσον - άκουσον,  το καφενείο του Παναή στις επόμενες εκλογές ανεξάρτητο θα είναι και αυτό και τα πούλια δεν θα τα χτυπάνε άλλο σαν φέρνουν μια καλή ζαριά και θα έχουν όλα το ίδιο χρώμα.

Έπαθε την πλάκα του ο κυρ - Παντελής. Δεν τα γνώριζε όλα αυτά. Και του είπαν πως μέχρι να αποφασίσει ο δικαστής θα παίζει λίγο ακόμη τάβλι, χωρίς να κάνει και πολύ θόρυβο για να μην ενοχλεί τα εσκαμμένα. Και εκεί που καθόταν στο καφενείο, έσκυψε δίπλα του άγαλμα παγερό και του είπε. "Μην ανησυχείς κυρ. Παντελή. Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι.

Αλλά και ο κυρ - Παντελής που σκιάχτηκε από το στοιχειό που βεβήλωνε για χρόνια, παλαιότερα το πάρκο, τώρα τον πεζόδρομο, κλώσκεται και του απαντάει. "Πού κάθεσαι εκεί απέξω; Θα σε πιάσει ο τουρισμός"!

 

Καμένος από Χέρι

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.