Menu

Με γυαλιά υπεροψίας και ευρυζωνικά χαμόγελα

Γυρνώντας πρόσφατα από μπάνια μεικτά - έτσι τα λέγαμε στην εποχή μου -  μπήκα κατευθείαν στο χειμώνα, με συνεργό μια θερμοφόρα που κάθε βράδυ κρύβω επιμελώς μέσα στις κουβέρτες. Ματαίως, τόσο καιρό, ανέμενα ολίγη ζεστασιά από το χαμόγελο του κυρ - Παντελή,  που πνίγηκε εδώ και μέρες στη μιζέρια του ψύχους, πίσω από έναν τόνο ξύλα -  απ' τα υγρά, τα φθηνά αγόρασε, φορτωμένα στο ακριβοπληρωμένο του τζιπάκι, που σκονίζεται όλο και πιο συχνά στο πάρκινγκ.

Που είσαι γείτονά μου, βολεψάκια, που χάθηκες τώρα έναν μήνα; Αφού, ξέρεις ότι δεν εμπνέομαι από άλλο, παρά από τα καμώματά σου! Μάζεψες τις ελιές στο χωράφι και τώρα λάδι καμαρώνεις πως διασφάλισες και άλλο για ειδήσεις δεν μου λες που άκουσες στο τρανζίστορ, στην κλειδαμπαρωμένη αυλή σου! Και δεν σε βλέπω, ούτε να περνάς από το δρόμο μου...  Αλλά μη σκιάζεσαι! Τα 'μαθα τα νέα τα δικά σου...

Ο γιος σου, το τεμπελχανίο, έπιασε λέει δουλειά στο έργο στο ποτάμι - το δημοτικό - που έφερε ο  δήμαρχος με αγώνες και μόνον αυτός. Αφού, όπως μου τα πρόφτασαν,  μέσον είχες εργολάβο και αντιδήμαρχο συνάμα... και τα κανόνισες καλά και από τότε λούφαξες... πονηρέ κομφορμιστή...γείτονα μου εκλεκτέ, κυρ - Παντελή...

Σε άκουσα όμως ένα πρωινό, σαν έτρεχες να προλάβεις τη σκουπιδιάρα, που είπες "δόξα το θεό, έχουμε δήμαρχο καλό και για όλα φροντίζει". Και εκεί που φορούσες χλαίνη εκλεκτή, ξεστόμισες μεμιάς ότι η γειτονιά μας θα γεμίσει με ευρυζωνικά δίκτυα και google τεχνολογικές πατέντες, για να πληρώνουμε το νερό από το κομπιούτερ και να ζεσταινόμαστε υπογείως και υπερωδίως να χαιρετάμε τα μεσάνυχτα τις διάβες. Και σε πίστεψε η κυρά Μόρφαινα που έπλενε χειμωνιάτικα αυλή και έκανε το σταυρό της. Και σου είπε πως τα πάντα πρέπει να γίνονται όπως πρέπει και κάθε κοπέλα πρέπει να 'χει την προίκα της…

Και σκέφθηκε και αυτή, τώρα που το παιδί έχει δουλειά και «τρύπωσε» στο έργο το τρανό, να σου δώσει για νύφη τη μεγαλοκόρη, που είχε της παντρειάς και από καιρό μοιρολογούσε την τύχη της. Γιατί το 'χε καημό, να ζήσει κι άλλο και γαμπρό να βρει δουλευταρά και πρώτο νοικοκύρη και να δουλεύει στα έργα τα δημοτικά και στα καπνοχώραφα να πάψει να τραβιέται. Και λόγο βαρύ και δυσνόητο της είπες, πως σε καιρούς δυσχερείς βρίσκεται χωρίς πόρους η αυτοδιοίκηση, αλλά και εσείς με την κυρά σου,  δύσκολα τα βγάζετε πέρα και μόνο περιμένετε κανέναν γάμο ή μνημόσυνο για να βγείτε από το σπίτι και την Κυριακή στην εκκλησία απερισκεπτί, για αντίδωρο και εξομολόγηση.

Μα εσύ που τα βολεύεις όλα τα κρυφά, να ξέρεις πως ο γιος σου, εθεάθη σε συγκέντρωση αντικαθεστωτική και του 'χουν ράμματα για τη γούνα του, οι εργοδότες πολιτικοί και οι υπαλληλίσκοι προϊστάμενοι  Σε  καραβάνια για σκουριές λέει τον είδαν, κάτι σκουριασμένα μυαλά και με τύπους αξύριστους, που και που,  σούρτα φέρτα στον πεζόδρομο. Και χειρονομίες ελευθέρου συνειρμού είπαν πως κάνει και όλο και μιλά για αυτοσχέδιους μηχανισμούς για να ανατρέψει παρωχημένα αριστερά παρελθόντα και τιμημένα δεξιά αναπτυξιακά καμώματα.

Και εκεί ήταν και ο Αντώνης, που άναβε κερί λησμονιάς και χαρμολύπης. Και ένας αναστεναγμός ακούστηκε από τον διπλανό διαδηλωτή που έκανε βήμα γοργό να προλάβει το λατρευτικό εσπερινό καφεδάκι στο καφωδείο. Και προσοχή κυρ - Παντελή πρέπει να σου πω, γιατί μήνυμα θα του στείλουν πως ο μονάκριβός σου, από τούδε και στο εξής πρέπει να μιλά μόνο για ανάπτυξη και για φτώχεια και ανέχεια να μην του πέφτει λόγος.

Και να μη μιλά για το ότι εκλογές πλησιάζουν οσονούπω και δικαστήρια δικάζουν το αυτονόητο, αυτό που κατήργησε ο Γιωργάκης και επαναστάτησαν πάνω του κρατικοί κονδυλοφόροι.  Παρά συγγένεια να κάνει με όσους κρύβουν μυστικά κάτω από χαμόγελα και αλήθειες πίσω από αργοπορημένα κεράσματα.

Και πρώτο τραπέζι σε είδαν πως ήσουν στο καφενείο τις προάλλες, που λόγο τρισδιάστατο θα εκφωνούσε ο δήμαρχος, φορώντας τα μαγικά γυαλιά του. Και άλλαξε και ο γέρο Παναής μπαταρίες στο ακουστικό για να ακούσει για καλά, αυτό το ζαντό που είπανε πως αμέσως θα ψωνίζεις από το Βατάν στο Φρουραρχείο και στον Καμένο Μύλο θα αλέθεις διαφορετικά και εκεί που έβαζαν πέταλα οι χωρικοί εκεί θα φέρνουν φούρλα τα αυτοκίνητα με φέρουσα ικανότητα τζάνεμ.

Και το καφενείο γέμισε και όλοι ήρθαν να μιλήσουν με τους συγγενείς τους στην Αμερική αλλά και με τη γιαγιά της, η  Ρούσαινα που περίμενε να δει την αλησμόνητη πατρίδα και το αρτεσιανό, αν βγάνει ακόμα νερό να ξεδιψούν οι αγελάδες στα λιβάδια της στέπας. Και εκεί που περίμεναν οι απανοί και οι κατνοί να τα βρουν αναμετάξυ των, τα χάλασαν και οι παλαιοχωρίτες, γιατί δεν γένναγαν αυγά άλλο οι κότες και δόθηκε εντολή από κτηνίατρο κοινοτικό να τις βγάζουν φωτογραφίες τα αφεντικά τους.

Και που να στα λέω! Έγινε κακό μεγάλο με αυτό το ματογυάλι του δημάρχου. Σε τουαλέτες λένε ότι δεν τόλμησαν να πάνε οι επισκέπτες, που κατουρήθηκαν από ντροπή, θαυμάζοντας τα επιτεύγματά μας. Και με δάνειο μεροκάματο κινούνται πλέον οι εργάτες στο Βατάν,  αν και χωρίς φαϊ, γουάι φάι διαθέτουν στα σπιτικά τους για να γράφουν λέει ότι τους αρέσουν των φίλων οι καταστάσεις. Και στους δρόμους λιγόστεψαν οι άχρωμες καλημέρες και οθόνες φόρεσαν στο κεφάλι οι γείτονες και χρειάζονται τηλεκοντρόλ για να αλλάζουν διαθέσεις.

Και εκεί που αναχάπαρτα χειμώνας έπεσε βαρύς ανάψαμε τα ευρυζωνικά δίκτυα κυρ – Παντελή και ζεσταινόμαστε πια εικονικά με μπόλικο χαμόγελο και αισιοδοξία απλωμένων ρούχων στην ανυπέρβλητη υγρασία του βάλτου της Κατερίνης.

Καμένος από Χέρι 

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.