Menu

Αυτού ψηλά αδούλευτος σε δέμα ελεημοσύνης

Παρασύρθηκα και εγώ φέτος από το πνεύμα κάποιων πεπερασμένων Χριστουγέννων και πέρασα γιορτές αλληλεγγύης που είναι και της μόδας και ένα σωρό ανήμπορους θαύμασα σε ουρές να περιμένουν σακούλες ελεημοσύνης.

 

 

«Να πάμε να φτιάξουμε δέματα στην ενορία για να φάνε και οι άποροι γιορτές και στους φτωχούς συγγενείς να πούμε πως λείπουμε παραμονή», μου είπε όλο νόημα η γυναίκα μου που το ρεβεγιόν ξέχασε φέτος και για ψυχή που σώζεται δίχως μετάνοια αναζητά σε αλλότριες παρέες.

Και να μην παραλείψουμε σε αγρυπνία να συγχωρεθούμε και σε ανάγνωση γραπτών μηνυμάτων πολιτευτών να αγιάσουμε χρονιάρες μέρες. Όπως έκανε ο κυρ – Παντελής να κάνουμε Καμένε μου, που εξομολογήθηκε νύχτα σε καλόγερο και του ‘πε ο πνευματικός ο γέροντας - ο σοφός -  πως θα πρέπει να συγχωρεθεί από ανθρώπους που γέλασε στο παρελθόν και να το κάνει πριν ξημερώσει πρωτομηνιά.

Είχε ακούσει για μεγάλες αποφάσεις που παίρνουν οι άλλοι για κάθε νέο έτος που μπαίνει. Αλλά, καημό είχε βαρύ, να μιλήσει της κυρά Μαριγώς, που διάλεγε πάντα τις πατάτες από το μανάβικο, καθώς ο κυρ – Παντελής το ‘χε ενοχή που την είχε πειράξει κάποτε που ήταν νέοι στο χωριό. Και σαν έφυγε αυτός λάφυρο, αυτή καλοπαντρεύτηκε στο χωριό, σπίτι πατρικό παίρνοντας και ρίζες ψιλής κυριότητας.

Και αυτού ψηλά αδούλευτος όπως ήταν, διακόνευε το χρόνο, περιμένοντας να δει ένα σημάδι, ότι ήρθε καιρός να ανοίξει την καρδιά του και να μιλήσει για τον κρυφό έρωτα που είχε από παιδί για την πολιτική και πως έκλεβε κατά καιρούς χρήματα από το ταμείο της φιλοπτώχου. Και από τότε που κατέβηκε στην πόλη, καθώς προίκα μυρίστηκε πως είχε η κυρά-Λένη και καλή δουλειά από μπάρμπα εξ’ αγχιστείας να βολευτεί, να τον που κατέληξε δημόσιος υπάλληλος, να μετρά το δίφραγκο από τσιγγουνιά και σωφροσύνη.

Και όπως περίμενε την κυρά – Μαρία να τελειώσει έργο αγαθό,  ζάβιζε κοπέλα αψηλή στην ανηφόρα, που κάθε τόσο έπλενε με μανία η Θανάσαινα για να αστράφτει, όταν σχολάει η εκκλησιά για να καμαρώνουν οι γείτονες καθαριότητα και γιαγιάδες πίσω από κουρτίνες να αναθεματίζουν ζευγάρια καθημερινά.

 Και τότε σκέφθηκε πως τα μακαρόνια που κράτησε στο σπίτι να ξεχειμωνιάσει η μάνα του ανδρός της, ας τα δώσει και αυτά να φάνε οι ζήτουλες και ανήμερα γιορτής περιτομής να κοινωνήσει αλληλεγγύη του παπά Νικόλα. Και στη νύφη να μην ξανακρύψει το ταψί κάτω από το κρεββάτι, καθώς κρίμα είναι και αυτή που κάνει μετάνοιες ακροβατικές και φιλάει όλες τις εικόνες με τη σειρά και πάντα βγαίνει από την πόρτα της κουζίνας μη χαλάσει το προξενιό.

Μαγειρεύοντας ολημερίς, λοιπόν, η πεθερά  σημάδεψε το φλουρί στη βασιλόπιτα να το βρει η νύφη μην πάρει θάρρος και ζητά τιμαλφή ψηλά. Και ένεκα εορτών φιλάνθρωποι πολίτες ξεπροβάλλουν από το πουθενά και μιλούν για κηδείες με ξένα κόλλυβα και για κλούβιους εθελοντές που αποφασίζουν για το που θα πάνε καλάθια με τη ρίγανη.

Και εκεί όπως κοιτούσαμε σωτήρες πόλης επίπεδης και με καλάμια στα αχαμνά, να σου άνθρωπος ξεπροβάλλει αλλότριος και σε κανόνες προεκλογικούς μας βάζει κυρ – Παντελή να αποφασίσουμε πως ετούτα τα χώματα είναι δικά τους και δικά μας. Και πως αν σε χτύπησε στην πλάτη με χέρι ψυχρό στην κοπή της πίτας ο αντιδήμαρχος δεν σημαίνει πως σ’ αγαπάει και πως το παιδί σου δουλειά δεν θα βρει σε έργο δημοτικό, όπως σου έταξαν στην περσινή φιέστα.

Και αν φλουρί βρεις σε πίτα ετήσιου χορού, θα το έχουν στήσει επιμελώς, όπως στη νύφη της η κυρά Μαριγώ, για να μην ζητάς πολλά και ολιγαρκής να στέκεις και να δοξάζεις το θεό που ακόμη έχουμε να φάμε.

 

Καμένος από Χέρι

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.